Tot ceea ce este mai bun în domeniul aparaturii şi dotării medicinei veterinare din lume va putea fi găsit în cadrul unui nou spital ce va deveni complet funcţional în câteva luni. Cabinete de consultaţii, blocuri operatorii complet echipate, trasee speciale pentru cazuri de infecţii, dar şi o biobază plus un manej numai bun pentru competiţii. Toate acestea sunt incluse în cadrul proiectului „Dezvoltarea Infrastructurii de Cercetare, educaţie şi Servicii în domeniile medicinei veterinare şi tehnologiilor inovative pentru Regiunea Vest”, finanţat prin Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice. Valoarea contractului este de 43,9 milioane de lei, din care 37 milioane valoare eligibilă.
„Sunt circuite speciale, se respectă toate standardele medicale în vigoare în domeniu în acest moment. În mare parte este sistemul unui spital veterinar american, am luat cam tot ce e mai bun din experienţa lor”, ne-a declarat Ioan Huţu, profesor în cadrul USAMVB Timişoara, asistent manager de proiect şi, în cea mai mare parte creierul iniţiativei. Atunci când nimeni nu dădea nici o şansă unei asemenea iniţiative el a insistat şi iată că proiectul este la doar câteva luni de finalizare.
Spaţiul noului spital a fost ridicat de la zero, este o clădire cu trei niveluri în cadrul căreia s-a folosit tot ce se poate mai bun pentru o unitate medicală. Sunt pardoseli acoperite cu materiale speciale, zidăria este vopsită cu vopsea specială antibacteriană. Mulţi dintre medicii din spitalele timişorene sau româneşti ar fi extrem de invidioşi pe ceea ce oferă ca si calitate noua locaţie.
Aparatura este tot ce se putea obţine mai bun în lume la ora actuală. Există instrumentar de laborator, microscoape, linii complete pentru blocul operator. Studenţii vor avea posibilitatea să urmărească pe monitoare, într-o altă cameră, întreaga operaţie. „Aici, unde sunt blocurile operatorii, este zonă sterilă, accesul este controlat. Operaţiunile nu sunt efectuate de studenţi, ci de personal medical specializat. Dar întreaga operaţie este filmată cu o cameră video care transmite semnalul în altă acolo unde vor fi studenţii”, ne-a mai declarat Ioan Huţu.
Orice tip de analize, oricât de dificile şi de complicate vor fi vor putea fi efectuate aici. Noi nu urmărim să luăm din clientela cabinetelor medicale. Nici pe departe! Noi dorim să colaborăm cu aceştia, să ajutăm la dezvoltarea activităţii economice. De exemplu, dacă ei au de realizat analize, acestea se vor putea face aici, indiferent de tip, de complexitate, iar rezultatul va putea fi primit la sediul cabinetului, imediat după ce este obţinut, prin intermediul internetului”, ne-a mai declarat Huţu.
Circuitul medical este unul foarte clar stabilit. Clientul va veni la spital şi va fi preluat la recepţie. De aici el este îndrumat spre o cameră de triere unde se va stabili care este problema animalului şi de aici „pacientul” va merge spre cabinetele de specialitate sau sala de operaţie, după caz. Dacă este vorba de o infecţie, un virus sau o bacterie circuitul este complet diferit, se respectă toate standardele din domeniul medical. Sălile de operaţie au tot ce le trebuie, există salon de ATI, EKG, tomograf, ecograf, instalaţii de oxigen sau anestezie cu narcoză. Toate sistemele „sensibile” au back-up. Dacă la un spital uman de multe ori un generator alternativ pentru curent sau un UPS este doar un vis, noul spital veterinar are dublură la orice sistem sensibil.
Cercetare la cel mai înalt nivel
Noul spital nu este doar un loc pentru tratament. Cercetarea este unul dintre punctele de bază a noii locaţii. Dacă la primul nivel accesul nu este atât de restrictiv, desigur fără a lua în considerare zonele sterile, la al doilea nivel nu se intră decât decât cu aprobare. Nivelul trei este unul la care vor avea acces doar 10 – 15 persoane, este o zonă cu acces controlat, accesibilă doar pe bază de cartelă.
„Nu este absolut niciun secret aici. Doar că este vorba de aparatură extrem de scumpă. Un asemenea aparat costă şi câteva sute de mii de lei”, a mai spus Ioan Huţu. Aici cercetătorii se vor putea „juca”, vor analiza secvenţe de ADN sau ARN, vor lucra la nivel nuclear. Se pot face culturi de celule, se pot studia celulele canceroase pentru a se putea interveni exact împotriva acestora pentru a nu fi influenţate şi alte celule bune. Tot ce există mai bun pe plan mondial în domeniul cercetării va fi folosit la Timişoara. Va fi probabil cea mai bună dotare de gen din România. Cum aceasta va fi la Timişoara probabil va stârni invidie…
Tot ca şi componentă a părţii de cercetare, în cadrul proiectului a fost realizată o biobază. Aceasta va oferi condiţii speciale pentru creşterea şoarecilor sau şobolanilor de studiu. „Ei vor trăi în zone complet izolate de mediul extern. Aerul pe care îl vor respira va fi filtrat, va fi cât de curat se poate. Şoarecii nu vor avea contact cu lumea exterioară, vor primi aer prin niste tuburi speciale ce vor oferi oxigen de la o instalaţie de filtrare. Aceştia vor oferi baza pentru studii extrem de complexe”, a mai declarat managerul asistent de proiect.
Tot ca parte a complexului a fost ridicat chiar şi o sală specială pentru creşterea cailor şi concursurile de cai. Chiar şi aici vor fi efectuate cercetări. Există mai multe boxe unde vor sta caii, iar fiecare dintre acestea are pe jos un alt fel de pardoseală. „Se va putea studia suprafaţa unde un cal se simte cel mai bine sau ce influenţe au aceste suprafeţe asupra cailor. Există boxe cu lemn pe jos, cu pâmânt, cu un cauciuc special”, am aflat de la Ioan Huţu. Desigur, lângă boxe există şi sala de concurs. Aceasta este acoperită, oferă dotări pentru întreceri de specialitate. Totul finanaţat cu bani europeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!