Noul Plan Urbanistic General (PUG) al Timișoarei a primit în această săptămână ultimul aviz instituțional necesar, cel de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).
PUG-ul actual a fost aprobat în urmă cu 20 de ani, prin HCL 157/2002. Termenul de valabilitate inițial a fost de cinci ani, fiind extins de mai multe ori. Ultimul termen de valabilitate este decembrie 2023.
Noul PUG va fi primul în format digital, acesta stabilind reglementările și direcțiile de dezvoltare pentru Timișoara cu privire la aspectele de urbanism (regimurile de înălțime, funcțiuni, coeficientul de utilizare a terenurilor, ș.a.).
„După ce foarte mult timp doar s-a discutat despre un plan urbanistic nou, dar s-a făcut puțin, am reușit să deblocăm elaborarea lui. Noul PUG, documentul care stabilește viitorul dezvoltării din Timișoara pentru următoarele decenii, vine cu reguli clare și detaliate care vor pune capăt dezvoltării haotice și vor aduce beneficii pentru toți cetățenii. Eliminând nevoia de PUZ-uri mici și consumatoare de timp, timișorenii care nu fac dezvoltări mari vor putea folosi regulile direct din PUG pentru a construi, economisind timp și bani. În general, documentul răspunde nevoilor actuale de dezvoltare, în timp ce va asigura o creștere sustenabilă a orașului. Noul PUG e aproape de finalizare și sunt recunoscător pentru eforturile constante ale arhitectului șef, Gabriel Almăjan, care a avut acest proiect ca primă prioritate de când s-a alăturat acestei administrații”, transmite primarul Dominic Fritz.
Noul PUG sistematizează zonele unde se vor construi viitoare cartiere ale Timișoarei. Odată cu acesta sunt stabilite funcțiunile de bază, precum rețeaua de spații verzi, mobilitatea și rețeaua de transport public, locații pentru instituții de învățământ și de sănătate, având la bază documentațiile de urbanism existente, precum Strategia pentru Timișoara Nord.
Sunt stabilite extinderile de bulevarde și drumuri existente, realizarea de drumuri noi și fluidizarea traficul auto, velo și pietonal, în corelare cu Planul de Mobilitate Urbană (PMUD).
Noul PUG cuprinde și reglementări pentru extinderea zonelor construite cu caracter protejat, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural al orașului. Sunt stabilite, de asemenea, zone destinate regenerării urbane sau refuncționalizării, precum situri industriale neutilizate în momentul de față.
Următori pași necesari sunt cei de avizare de către arhitectul-șef al Timișoarei și Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU) și lansarea proiectului în consultare publică, înainte de aprobarea acestuia de către Consiliul Local.
Planul Urbanistic după care funcționează Timișoara a fost aprobat în luna mai a anului 2002. A fost prelungit în 2014, avându-se în vedere faptul că elaborarea celui nou se afla în etapa a treia, aceea de întocmire a propunerilor de plan și avizarea acestora de către ministerele de resort, primele două etape fiind bazate pe studii de fundamentare și masterplan. A fost nevoie apoi de o nouă prelungire a valabilității PUG-ului din 2002, până la sfârșitul lui 2018, și tot așa.
La elaborarea noului PUG s-a lucrat mai mulți ani, contractul pentru întocmirea acestuia fiind semnat în octombrie 2010. De PUG s-a ocupat societatea Planewerk SRL din Cluj, ca lider de asociere al unui grup de firme din care mai fac parte și Vitamin Architects din Timișoara și IHS România din București. Valoarea contractului s-a ridicat la 450.000 de euro.
Pe aceeași temă:
Gata cu blocajul urbanistic! Primăria Timișoara a câștigat acțiunea intentată de Prefectură
Trimite articolul
XPacat ca asta va duce la o mai usoara distrugere a orasului in ansamblul lui.Unii stiu la ce ma refer,celorlalti nu le pasa…
-
Era mai bine cand era la mana peimarului si a anturajului? De alin popoviciu ai auzit? Nu e bine ca se respecta legea in sfarsit? Romanul oricum e tot nemultumit e.
-
Se respecta legea cu 12 ani de intarziere ? Cate penalizari a platit firma consilierului primarului ? ZERO penalizari la 12 ani de intarziere.
-
Absolut de acord. Traim in tara lui peste prajit. Nu exista consecinte pt autoritatile care nu respecta legea sau e legea e facuta in interesul anumitor grupuri.
-
-
-
Ai dreptate. Dar esti singur impotriva hienelor de la USR.
-
Acusica ai sansa sa schimbi. Sper ca mergi la vot.
-
“Următorii pași necesari…” deci tot nu e gata😂
ei, e bine asa, ce sa mai, hai cu orasul de 15 minute si sa deschidem sampaniaaa! 🍾🥂
-
Inca un proiect robu finalizat? Oau
-
USR-istii de la firmele de proiectare care au pus gheara pe contract au reusit sa termine in 12 ani ce trebuia facut intr-un an de zile. Performanta, nu gluma !
-
Useristi de acum 12 ani? Noroc ca nu doare. Noroc bun!
-
da, unii acu 12 ani erau inteligenti, intre timp s-au tampit, exista cazuri. La fel si useristii, nu erau useristi, ba chiar aveau mentalitati si apucaturi de pesedisti, penelisti si alte partide, dar au devenit ce trebuie intre timp, si-au schimbat total mentalitatile…
uite planwerk care se mandrea la cluuuj(aplauze!) ca “Sistemul de sensuri unice va avea numai o bandă pe sens, dar va dezavantaja traficul de tranzit. Nu va mai fi avantajos pentru cineva să folosească străzile rezideniale ca scürtătură, pentru a evita blocajele de trafic de pe arterele mari, ceea ce va favoriza calitatea locuirii în această zonă” Corect, de ce sa eviti blocajele cand poti sa le faci si mai mari! hai si la timisoara, tot asa! cat despre vitamine, nu ma iau de consilieri de-ai lu’ frigz chiar acum ca devine comentariul prea lung si mi-e ca obosesti. atat mai zic ca nu l-am votat nici pe robu, poate ai nevoie de info asta.
Mare noroc…
#🤪
-
-
-
DUPA 12 ANI DE INTARZIERE, CATE PENALIZARI AU PLATIT ?
-
De ce tipi? Traiesti in Romania.
E gata, da nu e gata că mai trebuie votat. Avem niște legi…faci puf, puz, pud că apoi să îl conteste cineva in instanță să îl anuleze sau invers ca in cazul oglinda, să nu se apropie și să câștigi prin instanta aprobarea. Toate reglementările urbanistice ar trebui stabilite identic la nivel național prin lege, fara interpretări și fără atâtea mini reglementări lăsate la bunul plac al unui primar, a unui arhict șef și a unor comisii din oameni cu interes. Lege națională care să cuprindă 1000 de cazuri pentru fiecare tip de localitate în parte: municipiu, oraș, comuna, sat.
Dar o stabilire clara și uniforma nu ar vrea-o arhitecții și avocații că i-ar lasă pe mulți fara pâine și nu ar vrea-o dezvoltatorii, primarii, politicienii că i-ar lasă fără portițe să își sprijine afacerile dubioase și murdare proprii sau ale apropiaților.