Primele două exponate care se află în clădirea Hidrotehnicii sunt MECIPT-1 şi MECIPT-2, calculatorul MECIPT -1 fiind primul calculator electronic realizat în învăţământul superior din România la Universitatea Politehnica din Timişoara.
Rectorul Universităţii, Nicolae Robu, spune că îşi doreşte ca la Timişoara să se pună bazele unui Muzeu al Ştiinţei şi al Tehnicii Banatului, însă pentru acest lucru este nevoie de implicarea mai multor instituţi. Până când Timişoara va avea un Muzeu al Ştiinţei şi Tehnicii Banatului, la Universitatea Politehnica din Timişoara se va realiza Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Politehniste, cu principalele realizări tehnice ale universităţii.
„În partea de muzeu avem calculatoarele MECIPT-1 şi MECIPT-2, MECIPT-1 fiind realizat în urmă cu 50 de ani în Universitatea Politehnica Timişoara. Calculatorul MECIPT-1 a a fost restaurat recent de către specialişti de la Muzeul Banatului, iar MECIPT-2 urmează să fie şi el restaurat. Până la sfârşitul acestui an dorim să facem o inaugurare. În domeniul calculatoarelor la Universitatea Politehnică Timişoara s-au făcut calculatorul CETA şi calculatorul MCD. Avem şi în alte domenii realizări tehnice, pe care urmează să le inventariem în perioada imediat următoare”, a declarat rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.
Cele două calculatoare MECIPT sunt expuse în clădirea Hidrotehnicii. MECIPT-1 (Maşina de Calcul a Institutului Politehnic din Timişoara), este primul calculator electronic realizat în mediul universitar din România. Acest calculator conceput la Timişoara a fost pus în funcţiune în anul 1961, la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic din Timişoara, fiind primul din mediul universitar din România şi al doilea după CIFA-1 realizat la IFA -Institutul de Fizica Atomică din Bucureşti.
Realizarea calculatorului MECIPT-1 reprezintă unul dintre cele mai importante momente din istoria tehnicii de calcul din ţara noastră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!