Consilierii locali au aprobat marți, 11 ianuarie 2022, în cadrul unei ședințe extraordinare, un „proiect de hotărâre privind înființarea unei unități de achiziții publice centralizate în Municipiul Timișoara sub forma unei societăți comerciale cu răspundere limitată, cu denumirea Agenția de Achiziții Publice Timișoara S.R.L.”. Proiectul a trecut după o dezbatere de cca. 3 ore pe temă.
UCA va funcționa în baza Legii 98/2016 privind achizițiile publice. Reprezentanții PMT susțin că municipalitatea a fost selectată de Agenția Națională a Achizițiilor Publice pentru a participa la un proiect pilot, în condițiile în care este prima unitate SRL de acest fel din țară.
Inițial, conform reprezentanților PMT, această „unitate va derula achiziții centralizate pentru Municipiul Timișoara și instituțiile din subordinea Consiliului Local Timișoara, urmând ca, ulterior, și alte instituții și administrații publice să fie cooptate în acest parteneriat”.
Fiecare instituție care va face parte din UCA va plăti o taxă procentuală aplicată la valoarea achizițiilor derulate, pentru plata serviciilor externalizate. Iar susținerea de la consiliul local va scădea gradual, pe măsură ce tot mai multe instituții își vor derula procesele de achiziție prin agenție.
Conform proiectului votat de consilierii locali, UCA va fi condusă de asociatul unic, Municipiul Timișoara, prin Consiliul Local al Municipiului Timișoara. Printr-un amendament a fost nominalizat și un administrator provizoriu, care va avea un mandat de patru luni. Acesta este Florin Sergiu Giurgiu, angajat al Aquatim, șeful Biroului de Achiziții Publice. Consilierii locali au stabilit și ce indemnizație va primi acesta lunar, pe parcursul mandatului provizoriu: 5.000 de lei brut.
Nominalizarea lui Giurgiu a fost făcută de consilierul local Paula Romocean (USR PLUS), moment în care alți consilieri, luați prin surprindere, care nu știau că pot face nominalizări, au refuzat să voteze acest amendament.
Înființarea acestei UCA a fost amplu dezbătută de consilierii locali. În general, aceștia au declarat că ideea înființării unei astfel de unități este o idee bună, însă nu știau de ce aceasta va fi o societate comercială cu răspundere limitată, nici ce salarii vor avea angajații (comparative sau mai mari decât cele ale funcționarilor publice care lucrează în domeniul achizițiilor publice) sau ce se va întâmpla cu angajații Primăriei Timișoara care în momentul de față se ocupă de achizițiile publice.
Consilierul local Dan Diaconu (PNL) a fost de părere că „acest SRL are ca obiectiv doar cheltuirea de bani pe salarii. Nu știu cine a recomandat acest SRL; dincolo de legalitate, din punct de vedere economic e o aberație”.
Potrivit consultantului Agenției Naționale pentru Achiziții Publice în implementarea acestui proiect de înființare a Unităților Centrale de Achiziții la nivel național, Dana Mitea, prezentă la ședința Consiliului Local, pentru UCA Timișoara vor lucra inițial șase persoane, alte angajări urmând să se facă treptat. UCA nu va prelua toate achizițiile, astfel că angajații departamentului de Achiziții Publice al Primăriei nu ar urma să fie puși în pericol.
UPDATE. Consilierul Țoancă va contesta funcționarea UCA sub forma unui SRL: „Este o privatizare ilegală”
Consilierul local Radu Țoancă (PSD) a explicat pentru Tion că, potrivit legilor din România, o astfel de unitate de achiziții publice centralizată se supune legislației din domeniul comercial. Funcționând sub formă de SRL, UCA se va putea sustrage controlului public – ceea ce înseamnă că nu va răspunde în fața Curții de Conturi, nici nu va putea fi controlată de auditul primăriei sau al consiliului local.
„În Timișoara se încearcă externalizarea achizițiilor printr-un SRL. Eu am pus o întrebare, la care nu am primit răspuns, și pe această zonă voi ataca proiectul de hotărâre – un ordonator principal de credite, cum este Primăria Timișoara, nu poate genera societăți cu răspundere limitată, fie ele și cu acționari majoritari din CLT. Eu cred că este un demers foarte legal (n.r. – contestarea). Sunt de-acord – și am și spus-o în plenul consiliului – cu această tendință europeană, dar nu sub forma unui SRL”, a spus Radu Țoancă.
El consideră acest demers nimic altceva decât o privatizare ilegală a activității de achiziții publice a PMT.
„Vorbim de niște oameni care vor fi «parașutați» într-un SRL și pe care funcționarii din primărie și din aceste instituții îi vor ajuta, făcându-le proceduri, caiete de sarcini ș.a.m.d., iar ei vor încasa banii. Este o privatizare ilegală a activității de achiziții publice a PMT. Angajații UCA nu vor putea face caietele de sarcini. S-a spus că vor învăța pe parcurs și vor apela la funcționarii și departamentele deja existente”, mai spune consilierul.
El atrage atenția asupra faptului că angajații SRL nu vor da socoteală în fața Curții de Conturi, spre deosebire de funcționarii publici, care se supun controalelor și care ar putea fi trași la răspundere pentru eventualele nereguli.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XEste vorba de un SRL prin care se vor sifona banii publici prin achizitii la pretul “corect”
-
Exact, eu UN SRL, nu zeci cum sunt acum.
-
Esti complet pe langa, acest SRL va putea fi tras la raspundere foarte usor. Daca angajatii de la stat nu pot fii trasi la raspundere usor in cazul unei achizitii problematice. In cazul unui SRL este mult mai simplu. Plus ca angajatii unui SRL nu sunt angajati la stat si pot raspunde mult mai usor penal in fata legii !
Toanca sa taca pe tema coruptiei si spagilor si achizitiei publice din simplul motiv ca e pesedist. Aceasta agentie, eu am voie sa zic ca nu-s pesedist, ar trebui sa aiba alta denumire. Propun Biroul pentru Para-ndarat. Ca sa ne fie mai simplu sa se orienteze lumea.
o-agentie-de-achizitii-publice “și al alte comitete și comiții”
Asta ne trebuia noua: UCA, puca, năluca! Și uite așa cat vei zice UCA puca, banii nostri se vor face nălucă!
Un srl care va lua caietele de sarcini de la primărie, dar va cumpăra el și va lua procent din sume……..Capone, Escobar și alți mafioți se învârt în mormânt de ciuda că ei s-au chinuit cu arme și afaceri ilegale să facă bani, când puteau să fure legal de la statul român!
Chelului ii trebuia tichie de mărgăritar! In loc să piardă 3 ore pe discuții pe UCA puca trebuiau să discute de parcări, drumuri, colterm, scoli-gradinite, spitale, clădirile istorice și multe altele nerezolvate din oraș, de altfel SINGURUL mare oraș din țară care nu a rezolvat nimic din problemele enumerate.
Și cireasa de pe tort o reprezintă un sef cu salariu de 5000 de lei! Pentru salariul asta sigur o sa fie un om “cinstit”, “capabil”, “dedicat” și după câțiva ani se vor mira toți virginii cum de s-au achiziționat numa chestii la triplu preț și cum de erau firme de a soției, copilului, fraților, verișorilor directorului! Dar vai oare cum pentru un salariu de 5000???
Nu mai au acces la caietele de sarcini tot felul d eobservatori care vindeau acestea la fornizori?!?! vai vai ce ilegalitate.
Multi analfabeti functional care nu sunt in stare sa citeasca si sa inteleaga un text. Lasand la o parte declaratiile politice, si certurile intre PNL si PSD pe de o parte si USR pe de alta parte, initiativa este la nivel national. Aceasta UCA este coordonata si consiliata prin ANAP – Agentia Nationala prin care oricum trec toate proiectele de finantare. Si care da banii pentru proiecte. Nu face nimeni un SRL care sa nu fie conectat la insitutiile statului si care sa nu fie controlat. Si se fac in toata tara nu doar in Timisoara. Doar ca Primaria Timisoara se misca repede si va implementa prima UCA
Oribil ce se intampla cand la conducere ajung niste ticalosi.
Mafia la butoanele primariei, asta e “revolutia bunei guvernari”. Felicitari votantilor lor, cat si celor care n-au votat. E bine ca televiziunea nationala din Grecia face reportaje despre Craiova, se pare ca aia sunt impresionati de realizari, nu de abureli ca ale cuplului fatal donimic + specialistul 3AM.
Un nou jaf marca USR. Unde-i descentralizarea ? De ce nu aderam la un centru de achizitii la nivel UE ? Singura preocupare a neomarxistilor este cum sa sifoneze bani. Ce nu a reusit Voiculescu la sanatate , face Fritz la Timisoara.
-
De ce nu aderam la un centru de achizitii la nivel UE ?
Si gura usristilor ce ar mai manca?
Ca asta n am inteles nici.io ….parandaratu i centralizat ?
Si dupa aia …ce denumire i asta UCA – suna aiurea
Dupa aia : io inteleg ca daca achizitionezi 10 t de mere le iei cu 3 lei kilu in loc de 4 si ti le aduce dupa ce s or zbarcit
In fine …lasand asta la o parte , chestiile astea cu UCA or mai fost trâmbițate , achizitii publice centraluzare s or mai facut si se pot face , expwrti achizitii avem si nou garla da sa nu i cinfundam pe aia de baga la SEAP cu inginerii carw stau in spatele trudei alcatiluirii unui vaiwr de sarcini .
Ma,da ‘ spitalele fac si ele dintra strea centralizate ?
Ca sa nu uite de srenturi , zuc – salw bage la tona ca s mai ieftine si sa nu mai trimita lumea sa si cumperr de pe puara concurentiala a nevestelor
No, asra o fist un exemplu unde UCA ii buna ! Sa inceapa cu spitalele nu cu necesarul de becuri din primarie
Sunt prea multe semne de intrebare legate de aceasta afacere. SRL-ul tine de primarie care are deja o directie de achizitii pe care nu o vor desfiinta deci din start rezulta cheltuieli in plus si o nou structura de capusat pe criterii politice. Pe de alta parte alte directii din primarie vor plati acestui SRL bani proportional cu cifra achizitiilor, nu cu munca depusa de aceasta. De exemplu daca se cumpara cosuri de gunoi efortul e acelasi pentru 1000 sau 2000 de unitati deoarece difera doar o cifra pe hartie dar costurile cu SRL-ul vor fi duble. Apoi angajatii respectivi nu vor mai fi functionari publici ceea ce inseamna ca nu intra sub incidenta DNA cand vine vorba de fapte de coruptie iar acest fapt luat la pachet cu subterfugiul prin care se evita controlul curtii de conturi indica clar directia unde se va ajunge cu un astfel de SRL. Argumentul ca asa este si in alte tari din vest nu tine pentru ca doar un naiv ar putea crede ca acolo nu este coruptie la astfel de niveluri.
Păi cum adică, nu mai putem cumpăra becul de 10 lei cu 2000? Pierd prietenii și „para-ndărătul„? Musai să aplicăm noi corect legea? Pff, așa ceva…
-
Putem insa cumpara camere de filmat cu 2000 euro bucata.
UCA?!?!… Cred că_competenții de la Primărie au ”mâncat” un ”i” – ar trebui să fie UiCA, că așa e la bantustan. Mânca-ț-aș!
UICA, un exemplu de organizare cu acte în regulă a sifonării banilor publici, trăiască uica Fritz!