Potrivit şefului Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Adrian Bere, contractul privind achiziţia şi montarea staţiei de filtrare a aerului a fost deja semnat, iar staţia trebuie să fie livrată şi pusă în funcţiune în termen de 60 de zile. Asta înseamnă că în această toamnă ar trebui să fie amplasată în oraş şi să funcţioneze.
Municipalitatea va plăti aproximativ 678.000 de lei pentru acest ”experiment” cu filtrarea aerului, deci peste 150.000 de euro fără TVA (aproape 190.000 de euro cu TVA), aceasta fiind valoarea contractului atribuit societăţii Dr. Office Group din Sfântu Gheorghe. De pe site-ul firmei aflăm că este vorba despre… un magazin online de papetarie şi birotică de fapt. Sunând la ei am aflat că există totuşi şi o divizie de mediu – Systemlife, aceștia având un parteneriat cu Grupul „Systemlife”, o companie italiană ce furnizează sisteme de purificare a aerului pentru spaţii exterioare şi interioare.
„Systemlife este un sistem inovativ de filtrare ce purifică aerul din oraşe pe o rază de aproximativ 350 metri, acoperind o zonă de circa 400,000 metri pătraţi. Datorită unui sistem bazat pe o tehnologie avansată de filtrare, staţia Systemlife aspiră aerul în mod continuu, reţinând praful fin, poluanţii şi mirosurile şi returnând aerul curat în atmosferă ca etapă finală a ciclului de absorbţie. Dimensiunile sale reduse, în mare asemănătoare cu cele ale unui autoturism, permite amplasarea staţiei de filtrare în orice spaţiu urban”, spun reprezentanţii societăţii pe site-ul lor de prezentare.
Oficialii Primăriei Timişoara susţin că se va filtra aerul pe o suprafaţă de 40 de hectare!
„Pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare, filtrează aerul și îmbunătățește calitatea aerului în zona unde este amplasată. Astea sunt caracteristicile tehnice. Avem două variante de mobilare, deocamdată ne-am gândit la varianta care arată ca un chioșc, pentru că se încadrează în orice zonă. În România este prima stație de acest fel. Mai sunt în alte ţări din Europa, în Spania, la Barcelona… Funcţionează ca un aspirator. Purifică aerul pe toată suprafaţa respectivă (…) variază în funcție de zona în care este amplasată, nu numai de ce conține aerul. Depinde și dacă există clădiri în zonă sau nu”, explică şeful Direcţiei de Mediu, Adrian Bere.
Reprezentanţii municipalităţii nu au hotărât încă în ce zonă din oraş va fi amplasată staţia de filtrare a aerului, dar se vor orienta în funcţie de şantiere, de plângerile pe care le primesc de la oameni și de măsurătorile pe care le fac autoritățile de Mediu.
„Urmează să stabilim unde va fi amplasată. Avem mai multe variante. Ne-am gândit că, deocamdată, având o singură stație, să o poziţionăm pe o perioadă de timp în zonele în care avem cele mai multe nemulţumiri. Poate fi mutată. Este o stație mobilă. În zona Continental avem destule nemulțumiri, dar, din punctul meu de vedere, nu mi se pare normal ca municipalitatea să facă o achiziție pentru această stație ca s-o punem pentru a rezolva o problemă a unei societăți comerciale. Societatea are obligativitatea de a-și rezolva problema. O să încercăm să amplasăm stația, de exemplu, în zonele în care sunt șantiere, iar cetățenii sunt nemulțumiți (…) Centrul este una dintre variante”, a adăugat Bere.
Oricum, autorităţile locale spun că staţia de filtrare va sta o perioadă şi în apropierea staţiilor de monitorizare a calităţii aerului amplasate în oraş, pentru a se vedea, în baza măsurătorilor, cât este de eficientă.
„În centru am avut o stație de monitorizare a calităţii aerului, relocată din cauza şantierului, pe când această stație îmbunătățește calitatea aerului. Purifică tot aerul din zonă, pe aproximativ 40 de hectare. La stațiile de monitorizare a calităţii aerului de pe Calea Aradului și Calea Șagului o vom pune o perioadă de timp și vom vedea dacă sunt diferențe… Trebuie să avem niște repere foarte clare. Vom face și un studiu pe această temă, vom vedea care sunt zonele fierbinți din Timișoara. Vom lua toate sesizările, vom încerca să vedem care sunt zonele cu cele mai multe şi dacă se va diminua sau nu, în timp, numărul lor, amplasând aceste stații”, a concluzionat directorul Direcţiei de Mediu a primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!