„Din dorinţa de a grăbi finalizarea construcţiei Staţiei de epurare a municipiului Timişoara, începând din luna noiembrie 2010, Aquatim SA a preluat calitatea de autoritate contractantă în cadrul contractului de lucrări încheiat cu antreprenorul PWT Wasser- und Abwassertechnik GmbH, firmă germană de construcţii. În noul context, Aquatim a cerut antreprenorului să stabilească un nou program de lucru şi un grafic de accelerare a lucrărilor pentru a putea finaliza lucrările de la staţia de epurare în cel mai scurt timp posibil”, a anunţat directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.
El a precizat că au apărut întârzieri în realizarea lucrărilor de reabilitare a staţiei de epurare şi din cauza unui litigiu aflat pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, între fosta autoritate contractantă (Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare) şi antreprenor (PWT Wasser- und Abwassertechnik GmbH).
Aquatim a reuşit, în 2002, să atragă un proiect european ISPA de 45,36 milioane de euro, din care 32,27 milioane fonduri nerambursabile, pentru reabilitarea Staţiei de epurare Timişoara, reabilitarea şi extinderea sistemului de canalizare, asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor şi regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. Mare parte din bani, 27,76 milioane de euro, au fost alocaţi pentru staţia de epurare. Proiectul este realizat în proporţie de aproximativ 80% potrivit reprezentanţilor Aquatim.
Directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu, susţine că nu există riscul să se piardă aceşti bani sau să trebuiască să fie returnaţi. El preconizează că lucrările la staţia de epurare de pe strada Păstorilor nr. 1 din Timişoara vor fi finalizare în primăvara anului viitor. „Preconizăm că lucrările se vor termina în primăvara anului viitor, în mai-iunie 2011. Timişoara va avea o staţie modernă de epurare a apelor uzate, practic va fi o staţie nouă, pentru că s-a refăcut totul”, ne-a declarat Vlaicu.
Şeful Aquatim a afirmat că pentru a menţine tarifele în limite suportabile, în condiţiile în care standardele de calitate şi mediu impuse de legislaţia europeană sunt tot mai severe şi implică investiţii mari, strategia de dezvoltare a Aquatim se bazează în continuare pe atragerea de fonduri nerambursabile. „Deşi există dificultăţi majore în implementarea programelor europene cu finanţare nerambursabilă, în special datorită procedurilor dificile şi a problemelor cunoscute în ceea ce priveşte accesarea fondurilor (gradul redus de absorbţie în România), atragerea de noi fonduri nerambursabile este cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea infrastructurii de apă-canal, motiv pentru care Aquatim are în curs de aprobare noi proiecte”, a adăugat Vlaicu.
Acum operator regional, societatea de apă-canal Aquatim are depus la Bruxelles un proiect în valoare de 118 miloane de euro, pentru care se aşteaptă aprobarea, şi care vizează realizarea unor investiţii importante pe raza judeţului Timis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!