Consilierii locali Adelina Tîrziu şi Ştefan Sandu sunt cei care au venit cu ideea organizării unui festival anual al florilor în Timişoara, denumit „Timfloralis”. Iniţiativa a fost expusă încă din primăvară, în vară a fost elaborat şi depus la primărie un proiect de hotărâre în acest sens, iar acum proiectul urmează să fie supus spre aprobare în consiliul local.
Timişoara are o lungă tradiţie atunci când vine vorba de trandafiri, iar Parcul Rozelor stă drept dovadă, chiar dacă nu mai are astăzi faima de altădată…
„Timişoara este cunoscută ca <<oraşul florilor>>, <<oraşul trandafirilor>> sau <<oraşul rozelor>>. Chiar în inima municipiului a fost amenajat în urmă cu 80 de ani un parc care a reunit cele mai rare soiuri de trandafiri. Potrivit statisticilor furnizate de administraţia locală, înaintea inaugurării acestui parc, în Timişoara erau cultivate aproximativ 500.000 de exemplare de trandafiri, iar numărul de soiuri depăşea 2.000. Astfel, a apărut nevoia de a amenaja un parc dedicat acestei flori, care astăzi poartă numele de Parcul Rozelor. Cu timpul, numărul de trandafiri din acest parc s-a diminuat, însă în 2012 a fost finalizată reamenajarea acestui spaţiu. Astfel, s-au plantat peste 9.000 de roze, din 900 de soiuri diferite (…) În momentul de faţă, colecţia de flori este formată din 1.200 de soiuri de trandafiri, 900 plantate în 2012 şi alte 300 din vechea colecţie. Timişoara este numit <<oraşul florilor>> pentru că, după 1850, aici era o adevărată industrie. În Elisabetin existau marile întreprinderi horticole ale familiilor Mühle, Niemetz sau Agatsi (…) Moda daliilor, a crizantemelor aduse din Japonia şi a trandafirilor devine o afacere foarte rentabilă. Anual, înainte de Primul Război Mondial, grădinile din Timişoara produceau peste două milioane de flori şi erau trimise în toată Europa”, amintesc iniţiatorii proiectului, care au constatat că „oraşul florilor” de odinioară nu are un festival dedicat.
Aşadar, cei doi aleşi au propus organizarea unui astfel de festival, începând din 2015, eveniment care să fie cuprins pe agenda Casei de Cultură a Municipiului.
Festivalul Timfloralis ar urma să se desfăşoare an de an în prima săptămână a lunii iunie şi să se întindă pe parcursul a trei zile.
În cazul în care va fi aprobat proiectul în plenul consiliului local, reprezentanţii primăriei ar trebui ca în termen de 90 de zile să elaboreze un regulament de organizare şi funcţionare a festivalului Timfloralis, să stabilească locul unde va avea loc, ce program va avea, cine ar trebui să se numere printre participanţi şi invitaţi etc.
S-a propus şi o finanţare de la bugetul local pentru prima ediţie, de 300.000 de lei. Banii ar urma să fie cuprinşi în bugetul pe anul viitor, atunci când va fi aprobat. „Această sumă va fi destinată în principal acoperirii cheltuielilor cu cazarea şi masa delegaţiilor din ţară si din străinătate, servicii artistice, scenă, sunet, lumină, materiale de promovare, cheltuieli de amenajare a locaţiei festivalului, premii, concursuri, etc”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre.
Pe perioada festivalului, autorităţile vor să permită comercializarea de produse cu specific dendrofloricol. Accesul ar urma să fie liber pentru vizitatori.
Evenimente similare au loc şi în ţările vecine, unde se organizează carnavaluri ale florilor care atrag o mulţime de vizitatori, de exemplu la Debrecen, în Ungaria, şi la Bela Crkva – Biserica Albă, în Serbia.
Proiectul privind Festivalul Timfloralis va fi discutat în şedinţa de consiliu local de joi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!