Municipalitatea va derula această operaţiune printr-o firmă privată, autorităţile locale fiind dispuse să plătească aproape 100.000 de euro pentru astfel de lucrări în următorii 2 ani.
Primăria Timişoara a lansat, în cursul acestei veri, o cerere de oferte pentru „servicii de îndepărtare de graffiti”. Procedurile de achiziţie publică s-au încheiat, dar lucrările urmează să înceapă de-abia din toamnă, potrivit viceprimarului Dan Diaconu.
S-a optat pentru un acord-cadru, iar vizate vor fi monumentele, podurile şi clădirile care aparţin municipalităţii.
Vor fi îndepărtate înscrisurile şi desenele de pe faţadele imobilelor, de pe monumente, poduri şi alte obiective, iar autorităţile locale spun că apoi vor fi aplicate şi anumite soluţii de protecţie pe suprafeţele curăţate.
Valoarea estimată a acordului cadru a fost de 403.180 lei fără TVA. S-au primit trei oferte potrivit reprezentanţilor primăriei, s-a mers pe preţul cel mai scăzut, iar contractul a fost atribuit societăţii Eco Prod Services Tim SRL Filiala Timişoara, la o valoare de 342.703 de lei fără TVA. Vorbim despre peste 95.700 de euro cu TVA.
„N-au început încă lucrările, urmează ca în perioada următoare să se facă o inventariere şi să înceapă efectiv curăţarea. S-a mers pe formula unui acord cadru pe 2 ani. Valoarea este estimativă. Plata se face la execuţia lucrărilor, la comanda primăriei. Dacă avem bani pentru 500 de metri pătraţi anul acesta şi îi comandăm, 500 de metri pătraţi plătim. Preţurile sunt pe metru pătrat, în funcţie de suprafaţa tratată, practic se curăţă şi ulterior se intervine cu o soluţie de protejare anti-graffiti. Întreg serviciul înseamnă curăţare şi aplicarea unei soluţii care să nu mai permită sau să permită ulterior curăţarea foarte uşor a graffitiului. Sunt vizate obiectivele publice, pentru că sunt singurele asupra cărora putem să intervenim. Asta înseamnă clădiri, poduri, monumente care se află în proprietatea primăriei. Probabil din luna septembrie vom începe efectiv lucrările…”, ne-a declarat Diaconu.
Timişorenii sunt obligaţi, printr-o hotărâre de consiliu local – HCL 371 din 2007 modificată şi completată -, să îndepărteze înscrisurile şi desenele de pe faţadele clădirilor, riscând amenzi în caz contrar. Şi autorii ”operelor” pot fi sancţionaţi, dar pentru asta trebuie să fie prinşi…
Citiți principiile noastre de moderare aici!