Banii au fost solicitați pentru funcționarea Colterm în baza art. 29 din OUG 83/2014, adică din fondul de rezervă al guvernului. Suma cerută de Ovidiu Drăgănescu vine în urma unei „note de fundamentare” a Primăriei Timișoara.
„Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a solicitat Guvernului României suma de 54.000 de mii de lei (54 de milioane de lei – n.r.), pentru finanțarea Societății de Termoficare din Timișoara. Cererea a fost trimisă după ce premierul Florin Cîțu a cerut tuturor prefecturilor din țară să trimită necesarul sumelor pentru plata cheltuielilor curente și de capital la nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale, conform art. 29 din OUG 83/2014. Proiectul de HG a fost înaintat de subprefectul Ovidiu Drăgănescu în baza notei de fundamentare întocmite de Primăria Timișoara”, anunță Prefectura Timiș.
Subprefectul spune că banii sunt necesari pentru funcționarea Colterm în perioada următoare, o societate care a intrat recent în insolvență și care a rămas trei zile fără gaz după ce E.ON a oprit robinetul din cauza datoriilor de peste 70 de milioane de lei.
„Suma solicitată este necesară pentru asigurarea funcționării Colterm în următoarea perioadă. Având în vedere prețurile gazului de pe piață care la ora actuală sunt de 120 lei/Mwh, iar la 15 octombrie înregistrau și 591 de lei, deci de cinci ori mai mult. Această sumă asigură plata la zi pe care trebuie să o asigure societatea, pe lângă mai este și datoria istorică a unei companii intrate în insolvență”, ne-a declarat Drăgănescu.
Reprezentanții Colterm spun că banii ar ajunge până la finalul anului, „dacă funcționăm în aceiași parametri ca și acum”, adică în sistem minimal. Pe luna noiembrie, Colterm a primit 15,3 milioane de lei de la Primăria Timișoara, ca să poată furniza căldură și apă caldă în Timișoara, dar primarul Timișoarei spunea că ar fi nevoie de 30 de milioane.
„Greu ne descurcăm cu 15 milioane de lei pe toată luna”, ne-a declarat Cristian Mîțu, directorul societății de termoficare.
Primăria Timișoara voia peste 350 de milioane de lei
Vă reamintim, Primăria Timișoara și alte municipii din țară au trimis în luna octombrie o solicitare către ministrul Finanțelor, prin care cer bani din fondul de rezervă pentru societățile de termoficare.
În solicitarea celor 25 de municipii din țară adresată Guvernului, Timișoara cerea peste 350 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru cheltuieli legate de sistemul de termoficare. Cei 25 de primari de municipii au solicitat banii pentru plata în avans a unor cantități de combustibil, plata datoriilor restante la furnizorii de combustibil și susținerea subvenționării costului gigacaloriei.
Colterm are datorii de sute de milioane de lei, din care 76 de milioane de lei doar la E.ON Gaz. 64 de milioane sunt datorii istorice, cu tot cu penalități. În 26 octombrie, E.ON a oprit furnizarea gazului către Colterm și aproape 56.000 de locuințe, spitalele și școlile din oraș au rămas fără căldură și apă caldă timp de trei zile. Cu o zi înainte, Dominic Fritz a transmis că s-a găsit o soluție de avarie și că se semnează un contract cu un furnizor, dar acesta din urmă s-a răzgândit. A fost găsit cu greu alt furnizor, iar caloriferele timișorenilor s-au încălzit cu greu din 29 octombrie. Săptămâna aceasta, societatea de termoficare a rămas fără cărbune. Nu a făcut deloc stocuri pentru iarnă.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X54.000.000 lei/54.000 coltermisti=1000 lei
Apoi daca nu aveti 1000 lei fiecare sa va platiti incalzirea pe iarna nu aveti ce cauta in Timisoara si mereti de unde ati venit🤪
-
Viorică, poate că “or vinit” chiar din Cimișoara-mânca-ț-aș! La asta s-a gâdit “fruncea” ta?! Nu, nu s-a gândit, pentru că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere…