Marți dimineață, străzile Timișoarei erau sticlă, mai ales cele pe care utilajele SDM nu au ajuns deloc. Șoferii s-au plâns pe rețelele sociale de halul în care arată arterele secundare, dar reprezentanții primăriei spun că nu pot intra pe unele din cauza mașinilor parcate. Mai mult, e greu de crezut că se va putea interveni pe cele de pe care încă nu au fost ridicate limitatoarele de viteză.
„Pe arterele principale se circulă bine, pe străzile secundare… pe unele s-a putut interveni, pe altele nu, avem 1.200 de străzi. Între blocuri ne este aproape imposibil să intervenim, asta e radiografia situației în Timișoara. (…) Zăpadă așa de multă ca acum și căzută într-o perioadă așa de scurtă eu nu îmi amintesc să fi fost în Timișoara în ultimii mulți ani. A fost în 2012, dar nu a fost așa. A fost ninsoare mai abundentă, pe o perioadă mai scurtă. Sunt zone în oraș unde nu s-a intervenit, eu nu prezint lucrurile altfel de cum sunt în realitate. Pe arterele principale oricine a putut vedea că s-a intervenit, se vede ce cantități de zăpadă sunt strânse pe margini, pe o parte doar din străzile secundare s-a intrat, că avem sute. Dar orașul e mare, au rămas zone unde nu s-a intrat”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Edilul-șef spune că au fost mobilizați aproape 300 de oameni pe teren, în permanență, dar recunoaște că aceștia nu au putut cuprinde mai multe străzi. Potrivit raportărilor city managerului orașului, 250 de oameni au ieșit la deszăpezit în ultimele zile.
„Eu cred că ne-am descurcat mai bine decât mulți, chiar dacă nu sunt mulțumit, însă sunt condiții grele. Nu ne-a luat nimeni prin surprindere, noi am făcut tot ce era omenește posibil să facem, atâta s-a putut în condițiile date. Dacă sunt multe străzi unde nu au fost ridicate limitatoarele de viteză este o greșeală, ar fi trebuit să se ridice. Nu știu cum de au rămas, s-ar putea să fie multe, eu nu am întâlnit multe, dar am mai întâlnit și eu. S-a intervenit prompt, eu cred că s-a putut vedea…”, a mai explicat Nicolae Robu.
Primarul spune că nu s-a gândit să facă un apel la firme private să ajute cu deszăpezirea Timișoarei și că a constatat că nu există civism la nivelul societăților.
„Nu am făcut apel la firme private și poate că am greșit că nu am făcut. Dar constat că nu prea există implicare, nu există civism la nivelul firmelor și am considerat că ne descurcăm fără. Noi cerem cetățenilor să curețe în fața locuințelor lor, evident că în alte zone trebuie să curățăm noi, în unele locuri am curățat, în altele încă nu e curățat. Întotdeauna este loc de mai bine. Nu puteam să punem Poliția Locală să deszăpezească, trebuiau să împartă somații, în fișa postului lor este scris să atenționeze cetățenii”, a mai spus Robu.
Vă reamintim, de deszăpezirea Timișoarei s-a ocupat firma SDM, în baza unui contract atribuit direct de primărie, în valoare de 30.000 de euro. Societatea de Drumuri Municipale a scos 45 de utilaje pentru tot orașul și a fost ajutată în weekend de Colterm și Aquatim, dar și de 30 de persoane private de libertate de la Penitenciarul Popa Șapcă.
Primăria nu a reușit să semneze un contract pe termen lung pentru serviciile de deszăpezire. Nicio firmă nu s-a înscris la licitația lansată oricum mult prea târziu. Robu crede că nu a fost nimeni curios pentru că au fost prea multe cerințe exigente în caietul de sarcini. Vă reamintim, specialiștii din primărie au cerut ca pe fiecare utilaj să fie montat un GPS, iar oricine să poată vedea pe hartă pe unde au trecut utilajele și de câte ori au trecut pe o anumită stradă.
„Dacă faci o licitație cu exigențe ridicate, cum am făcut noi, iată că nu este nimeni interesat, noi am vrut să verificăm la sânge în ce măsură își face datoria operatorul, am vrut să se poată vedea în fiecare moment pe un ecran de câte ori s-a trecut pe fiecare stradă, dacă se merge cu lama sus sau cu lama jos, să fim siguri că plătim exact pentru ceea ce s-a prestat. Ei, în acele condiții nu a venit nimeni. Pe de altă parte, operatorii își zic în felul următor: «ca să pot face față deszăpezirii, trebuie să fac niște investiții. Dacă nu ninge, eu cum îmi amortizez investiția?» S-a pus în discuție un fel de abonament și știi că atunci când ai nevoie se intervine. Dacă faci așa, îți vine Curtea de Conturi și te întreabă de ce ai plătit în anul cutare atât, că nu a nins. Noi am făcut o atribuire directă către SDM și, cu o muncă extraordinară, cu implicarea și a celorlalte societăți care au putut să intervină, am făcut față la nivelul a ceea ce se vede, care nu e mai prejos de ceea ce s-a realizat altădată când aveam contract, în aceleași condiții meteo”, a conchis edilul-șef.
Firmele interesate să participe la licitația lansată de primărie își mai pot depune ofertele până în 20 decembrie.
AICI găsiți detalii din caietul de sarcini.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2165004″]
[related-post post_id=”2163774″]
[related-post post_id=”2128753″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!