Pentru bolnavii de cancer, să trăieşti normal a devenit un lux pe care şi-l permit foarte puţini. Luni, la Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România Timişoara, s-a aflat Dorina Roşca, o timişoreancă în vârstă de 54 de ani. Operată în 2010 de cancer la sân, femeia nu poate încă să lucreze. A fost femeie de servici în Clinica maxilo-facială Timişoara, iar activitatea ei înseamna efort fizic susţinut. A primit, pe parcursul anului trecut, un ajutor de handicap de 230 de lei lunar.
În noiembrie 2011, Comisia pentru persoane adulte cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Timiş a decis că femeia nu mai poate beneficia de ajutor pe motiv de „afecţiune neîncadrabilă în criteriile medico-psihosociale ale Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii Legea 762/1992/2007”. „Adică nu contează că eu am încă dureri la braţul stâng, că analizele medicale arată că am nenumărate urmări asupra sănătăţii, că abia am ieşit din spital după o internare în luna ianuarie. Nu pot încă lucra şi nu am nici un venit. Până şi medicamentele mi le-am cumpărat din banii mei. Când am fost la firma care vinde proteze de sân, care a costat peste 500 de lei, vânzătoarea mi-a zis că sânul e un lux. Comisia pentru persoane cu handicap spune că eu nu mai pot primi ajutor, de parcă sânul mi-ar creşte la loc. Cunosc mai multe persoane sănătoase şi în putere, care primesc ajutor cu handicap, dar nu am să spun cine sunt, pentru că eu nu cred că trebuie să moară şi capra vecinului”, a spus, cu lacrimi în ochi Dorina Roşca.
Reprezentantul OADOR Timişoara, Teodor Raţiu, spune că va sesiza această situaţia la Bucureşti. „În numele doamnei Roşca Dorina vom depune o sesizare la Ministerul Muncii pentru a i se acorda şansa de a fi reevaluată. În opinia mea, această Comisie de evaluare a persoanelor cu handicap Timiş nu e în măsură să ia decizia de a-i întrerupe ajutorul, atâta timp cât niciun membru al comisie nu este oncolog care să ştie dacă femeia poate face iar efort, sau nu”, a precizat Teodor Raţiu, coordonatorul OADOR Timişoara.
Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş precizează că „Persoanele care sunt nemulţumite cu încadrarea în gradul de handicap pe care o primesc din partea Comisiei Timiş, au posibilitatea să facă o contestaţie la Comisia superioară de la Bucureşti”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!