Lupta lui Cristi Brâncovan împotriva hoților din buzunare a început încă din aprilie 2016. Mijloacele de transport în comun din Timișoara erau pline de hoți din buzunare care operau în grup, iar călătorii erau terorizați de cei care făceau victime zilnic.
A luat atitudine împotriva fenomenului pentru că problema devenise tot mai greu de suportat. Soția lui trecuse printr-o tentativă de tâlhărie, iar un prieten a avut parte de o reacție violentă în momentul în care a încercat să protejeze o bătrână de hoți. Asta l-a făcut să reacționeze.
„Faptul că hoții au reacționat violent la intervenția unui amic în sprijinul unei bunicuțe. Ulterior, el a căutat soluții de răzbunare în afara legii, dar eu am preferat să caut să-i identific și în scurt timp am început să mă întâlnesc cu ei pe stradă și să-i provoc, știind că acest lucru o să le dăuneze în plan profesional. Și le-a dăunat, doi din cei trei agresori ajungând unde le este locul, iar unul din ei mă percepe pe mine drept vinovat pentru tot ce i se întâmplă, după ce nu doar că l-am viralizat pe internet, dar am și identificat și consiliat două părți vătămate astfel încât acestea să meargă până la capăt cu dosarele de furturile din locuință, lucru ce s-a întâmplat. Ajunsese la furturi din locuințe deoarece banii din furturi din buzunare nu-i mai ajungeau din cauza notorietății. Și fratele respectivului, la fel de cunoscut ca hoț din buzunare, a ajuns la pușcărie tot consiliind părțile vătămate, ce au apelat la mine în paralel cu apelul la autorități, astfel încât după mai mult furturi din magazine a ajuns unde îi este locul”, povestește Cristi Brâncovan.
Transportul în comun în Timișoara devenise greu de folosit, iar lucrurile scăpaseră de sub control pe fondul reducerii pedepselor pentru furt și furt calificat. Mai mult, hoții profitau din plin de posibilitatea de a se împăca cu părțile vătămate pe care le contactau în baza informațiilor obținute de avocați de la dosar.
Primul protest al lui Cristi a scos la iveală și numărul mare al timișorenilor nemulțumiți de ceea ce se întâmpla în mijloacele de transport în comun.
„M-am trezit foarte rapid cu aproximativ 50.000 de urmăritori pe profilul de facebook, unii probabil urmărind demersul din curiozitate, alții din simpatie. Desigur că printre ei se regăsesc și majoritatea borfașilor din oraș, la fel de conectați la mijloacele de comunicare moderne ca și cetățenii cinstiți”, povestește Cristi.
Reacția polițiștilor a fost îndreptată inițial însă spre el, cel care atrăgea atenția asupra lucrurilor ce se petrec în tramvaiele, troleibuzele și autobuzele din oraș.
„La început polițiștii au încercat să mă determine să mă liniștesc spunându-mi că în urma informărilor mele lumea e mai atentă, iar plângerile scăzuseră exponențial, situație greu de verificat de către mine. Dar în scurt timp polițiștii și-au făcut ordine în interior desființând biroul de furturi din buzunare aflat în clădirea Poliției Municipiului, asupra căruia planau anumite suspiciuni, și au mutat responsabilitățile pe secțiile din cartiere. Văzând că tot nu mă las, m-au contactat ca să mă implice ca o legătură cu societatea civilă și după doar trei zile de acțiuni comune, trei hoți din cunoscuta trupă din Piața Traian au ajuns pe arest, fiind ulterior condamnați definitiv. A contat atunci și disponibilitatea procurorului, dar mai ales determinarea părții vătămate de a merge până la capăt, chiar dacă aceasta știa că are dreptul să se împace cu hoții, dar nu a făcut asta deoarece a apreciat toată susținerea de care a avut parte”, spune timișoreanul.
Presiunea publică a determinat autoritățile să reacționeze, iar Brâncovan povestește că după ce a protestat în fața sediului IPJ Timiș, polițiștii au considerat că a tulburat liniștea publică, sancționându-l:
”Asta m-a ambiționat astfel încât între ianuarie 2017 și până în februarie 2018 mi-am asumat responsabilitatea contravențională, civilă și penală pentru toate adunările publice de protest din Timișoara îndreptate împotriva majorității parlamentare a cărei prioritate devenise apărarea drepturilor infractorilor pentru a justifica unele măsuri de amnistiere și grațiere în folos propriu. Desigur că toate adunările publice au respectat legea adunărilor publice, nefiind cazul să-mi fie aplicată nicio amendă, iar cum forțele de ordine nu au avut de ce să agațe din punct de vedere legal, au ales să sprijine desfășurarea pașnică a mitingurilor”.
Lucrurile s-au schimbat mult în cei aproape trei ani de luptă.
„Pe fondul presiunii publice instituțiile responsabile au început să manifeste mai multă preocupare spre preîntâmpinarea și soluționarea acestor infracțiuni mărunte. Sper ca și cetățenii să fie mai atenți în jur, nu doar pe mijloacele de transport în comun, ci în orice loc public aglomerat. În plan plan personal sunt împăcat cu faptul că am reușit să sprijin autoritățile în cazuri finalizate prin condamnarea a opt hoți, din care deja jumătate sunt liberi pe fondul pedepselor mici și a diverselor beneficii de care au parte în privința executării pedepselor, astfel încât, în fapt, ajung să execute sub jumătate din pedeapse și așa mici, dacă nu au abateri disciplinare”, povestește Brâncovan.
În toată această perioadă, tânărul timișorean a ajuns să cunoască foarte bine grupările infracționale ce operează sau au operat în oraș. Mesajul a fost înțeles clar de infractorii din oraș, iar spiritul civic a făcut diferența.
„Hoții au înțeles că le e mult mai greu să acționeze când au parte și de o opoziție cetățenească, care la rândul ei crează presiune și asupra funcționarilor publici. Chiar dacă nu am căutat să implic foarte mulți oameni, pentru ca să pot ține lucrurile sub control, hoții au simțit presiunea. Din păcate, la nivel decidenților politici de la nivel central balanța a fost înclinată în favoarea hoților, chiar dacă probabil că vă reamintiți că aceeași decidenți preluaseră subiectul furturilor din buzunare, la nivel propagandistic, în campania de alegeri locale din 2016, subiect ce l-a afectat mult pe principalul lor oponent politic, acesta făcând greșeala de a nega existența fenomenului și responsabilitățile ce-i reveneau. Aceeași decidenți, șase luni mai târziu, după ce câștigaseră mai toate alegerile din Timiș în afară de funcția de primar al Timișoarei, au venit cu un prim proiect de amnistie și grațiere, lucru ce pe mine și pe zeci de mii de alți timișoreni nu ne-a lăsat indiferenți”, spune Brâncovan.
Noul an, spune timișoreanul, va aduce o intensificare a infracționalității.
„Trebuie să fim pregătiți pentru o continuă intensificare a infracționalității, pe fondul preocupărilor decidenților îndreptate exclusiv în direcția apărării intereselor infractorilor. Cel mai important este ca timișorenii, timișenii și românii să se ducă masiv la vot și să nu mai voteze cu hoții. Restul sunt amănunte…”, susține Cristi Brâncovan.
*****
Cristi Brâncovan are 38 de ani, s-a născut la Timișoara și este inginer absolvent de Politehnică. În prezent este masterand la Universitatea de Vest din Timișoara și își câștigă existența ca administrator al unei microînteprinderi.
„M-a impresionat faptul că toate părțile vătămate care au simțit că sunt sprijinite și nu sunt singure în această luptă au ales să meargă până la capăt cu plângerile. Retragerea unei plângeri înseamnă că toată munca anterioară de cercetare și probare efectuată de polițiști și procurori a fost în zadar. În opinia mea scăparea de răspundere penală prin împăcarea făptuitorilor cu părțile vătămate, cel mai adesea pe baza unor constrângeri, trebuie limitată la o singură faptă în viață. În prezent poate scăpa de toate faptele prin împăcare. Pentru cazurile în care cineva fură de foame procurorul are deja la îndemână art. 318 din noul cod de procedură penală, putând să nu-l trimită în judecată pe făptuitor, măsură ce se supune controlului unui judecător. Cazurile cu cineva care fură o pâine și e condamnat sunt simple legende lacrimogene. În plus, în 99% din cazurile de furt, prima condamnare e cu suspendare” – Cristi Brâncovan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!