Inovația a fost un factor decisiv în câștigarea încrederii familiilor și companiilor de pe tot mapamondul. Astăzi, 7% dintre locuitorii planetei au încredere direct sau indirect, prin companiile unde lucrează, în tehnologiile Bitdefender în fiecare zi.
Produsele Bitdefender sunt dezvoltate integral în România, unde peste jumătate dintre cei 1.400 de angajați lucrează în cercetare și dezvoltare, în cele patru centre R&D din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași. Cei 30 de angajați ai Bitdefender din biroul din Timișoara, înființat încă din 2006, dezvoltă soluții de securitate pentru sistemele de operare Android și iOS și analizează unele dintre cele mai complexe amenințări cibernetice – APT (Advanced Persistent Threat) – care vizează actori statali sau agenți economici de talie globală.
„În peisajul informatic al Timișoarei anilor 2000, dominat de outsourcing, Bitdefender a fost o binevenită gură de aer proaspăt: o firmă românească aducea în Banat un produs românesc, un produs de-al nostru. Atunci, ca și acum, Bitdefender era văzut ca unul dintre cei mai buni angajatori din țară, cu idei revoluționare, de la flexibilitatea programului de lucru, până la libertatea individuală de a lua decizii tehnice. Spiritul nu s-a schimbat: la Bitdefender ne mândrim că fiecare zi de lucru ne ajută să construim o lume mai sigură pentru oameni din toată lumea”, spune Daniel Borca, unul dintre primii angajați ai Bitdefender în biroul din vestul țării.
Zilnic, amenințările mobile fac din ce în ce mai multe victime, mai ales pe fondul creșterii ransomware, un tip de atac care blochează datele utilizatorilor – documente, fotografii și informații personale – și apoi solicită recompensă în scopul redării accesului la acestea – doar anul trecut, hackerii au câștigat peste un miliard de dolari din ransomware. Soluțiile Bitdefender pentru mobile, dezvoltate la Timișoara, opresc atacurile înainte ca acestea să creeze victime. Tot aici lucrează și echipa de dezvoltare a soluției de securitate destinate companiilor pentru terminale Mac și terminale mobile.
Mai puțin cunoscute, dar catastrofale, amenințările avansate persistente (APT) reprezintă cel mai grav risc de securitate la adresa securității statelor și companiilor, paralizând afaceri și distrugând cariere în domeniul IT prin breșe de securitate costisitoare, ce provoacă pagube majore. Amenințările APT ocolesc sistemele de securitate tradiționale și fură informații confidențiale, fără să lase urme. Așadar, pentru a asigura rate mai mari de detecție, producătorii de soluții de securitate optează pentru corelarea rezultatelor din algoritmi multipli. Spre deosebire de folosirea unei singure tehnologii, această strategie este eficientă în contracararea APT-urilor, întrucât îngreunează încercările amenințărilor țintite de a evita detecția. Analiza celor mai sofisticate arme cibernetice din lume se face în birourile Bitdefender de la Timișoara.
Universitățile timișorene reprezintă pentru Bitdefender un partener strategic, iar angajații companiei sunt implicați în susținerea acestor parteneriate, menite să ajute studenții să devină mult mai competitivi și să se integreze rapid în piața muncii. Printre proiectele de anvergură se numără AC LABS, laboratoare organizate de Liga studenților facultății de Automatică și Calculatoare, Dreaminternship, program similar realizat în cadrul Universității de Vest, și CABS (Code analysis, bugs and security), curs sponsorizat de Bitdefender în cadrul Politehnicii.
Inovația – prioritate zero
Pentru a stimula inovația și a stimula atmosfera creativă, angajații Bitdefender pot aloca 20% din timpul petrecut la birou dezvoltării de idei out-of-the-box, menite să genereze un grad crescut de inovație de tip pionierat – care necesită mai multă asumare a riscului, dar poate aduce rezultate spectaculoase dacă este cultivată în mod constant.
În consecință, doar în ultimii trei ani, Bitdefender a înregistrat 48 de brevete pentru tehnologiile-pilon, dintr-un total de 76 recunoscute până în prezent. Alte 28 de brevete se află în curs de examinare, iar o zecime din total sunt în domeniul inteligenței artificiale și al machine-learning, arma principală a companiilor din industrie împotriva amenințărilor informatice.
Anual, un sfert din bugetul de cercetare și dezvoltare din Bitdefender este alocat proiectelor cu potențial de a deveni revoluționare. Doar în perioada 2014-2017, Bitdefender a investit 89 de milioane de euro în R&D. Rezultatul: prin integrarea tehnologiilor legate de inteligență artificială în sistemele de detecție a amenințărilor cibernetice încă de acum șapte ani, instituții independente de evaluare a soluțiilor de securitate au plasat Bitdefender constant pe locul întâi, atât ca pondere ridicată a numărului de mostre de cod periculos detectat, cât și ca impact redus asupra performanței sistemului de operare.
Bitdefender este cel mai mare producător de software autohton și unul dintre cei mai mari exportatori de servicii IT. Bitdefender exportă aproximativ 5% din serviciile informatice dezvoltate în România.
Sediu creativ pentru minți creative
Biroul Bitdefender de la Timișoara se află în clădirea de birouri United Business Center 2 (UBC 2) din ansamblul mixt Openville, dezvoltat de grupul Iulius. Angajații beneficiază de suprafeţe extinse de tip „open-space”, care încurajează comunicarea între colegi, spaţii de lucru informale, săli de şedinţă multifuncţionale, terase în aer liber, zone de recreere, lumină naturală şi o atmosferă degajată. Noile birouri ale companiei sunt unele dintre cele mai moderne din Timişoara, accentul în amenajarea spaţiului interior punându-se pe confortul echipei.
Datorită integrării clădirii într-un proiect multifuncţional, angajaţii au acces la numeroase servicii utile, în Iulius Mall Timişoara: de la food court, restaurante, centru de fitness, sute de magazine, cinema multiplex, până la curăţătorie, agenţii de turism şi grădiniţă. În plus, beneficiază şi de reduceri de până la 25% la operatorii din mall, prin intermediul programului Card Partener.
Clădirea UBC 2 este prima din cele şapte imobile office (total de peste 130.000 mp) care vor fi dezvoltate de compania Iulius în cel mai mare ansamblu mixt din vestul ţării. UBC 2 are o suprafaţă de 18.000 mp şi a fost inaugurată în luna ianuarie 2017.
(994160)
Citiți principiile noastre de moderare aici!