Consilierul local Constantin Ştefan Sandu spune că astfel de grădini există şi în ţările vestice şi nu de azi de ieri. Oamenii primesc în concesiune terenuri şi se ocupă de amenajarea lor.
„Probabil ați văzut în multe orașe din vest mici grădini grupate în diferite zone ale orașelor. Sunt grădini urbane, mici suprafețe de teren întreținute exemplar de cei ce le au în grijă, formând adevărate oaze de verdeață în mari orașe. În Munchen, de exemplu, există circa 11.000 de asemenea grădini ce au o tradiție de peste 100 de ani. Terenurile au o suprafață de maxim 400 de metri pătraţi, sunt concesionate de la comunitate și pot fi utilizate în conformitate cu un regulament simplu, dar clar și ferm. Pot fi cultivate flori, legume, verdețuri, se poate semăna chiar și gazon pe un anumit procent din suprafață. Este un concept care funcționează în toată Europa de Vest, nu este ceva nou. Au fost gândite ca grădini pentru muncitori. Ele au ajuns de bună tradiție și, în ziua de azi, în orașe foarte mari precum Berlin, Munchen sau Berna, aceste grădini au ajuns, prin dezvoltarea orașului, să fie practic oaze de verdeață în mijlocul orașului”, explică Sandu.
Alesul crede că ideea ar putea fi pusă în practică şi la noi. În primă fază, reprezentanţii Primăriei Timişoara ar trebui să identifice câteva terenuri la marginea oraşului care să poată fi concesionate doritorilor în funcţie de anumite criterii.
„Practic, trebuie să pornim cu identificarea unor zone de la marginea orașului care s-ar preta la așa ceva. Trebuie parcelate. În Austria și Germania, suprafețele sunt în jur de 300-400 metri pătrați, întotdeauna concesionate. Peste tot funcționează asociații care le gestionează. Cei care doresc să ajungă pe listă pentru a concesiona astfel de spații trebuie să se înscrie din timp în asociații, se stă ani de zile la coadă cam în toate orașele din vest, sunt foarte solicitate”, afirmă consilierul local, care şi-a anunţat şi intenţia de a iniţia un proiect de hotărâre în acest sens.
Pe ce perioadă de timp ar urma să fie concesionate suprafeţele de teren, în cazul în care propunerea alesului va deveni hotărâre de consiliu local, nu este încă prea clar, dar Sandu spune că ar trebui să fie gândit un regulament strict.
„În general se practică suprafețe între 40 și 100 de parcele. Prin faptul că nu se permite niciun fel de amenajare extrem de costisitoare (…), pe acele terenuri, în caz de necesitate pentru diferite proiecte ale orașului, pot fi de îndată reziliate concesiunile și utilizate pentru ceea ce se dorește. În orașele care se respectă, chestia asta nu se întâmplă și s-a ajuns ca orașele să se dezvolte în jurul acestor grădini. În general, pe dincolo, cei care ajung în posesia unei parcele de acest fel o cam au pe viață. Ea se lasă și moștenire, se predă din părinți în copii, este și o piață a acestor parcele…”, a mai explicat consilierul local.
Bineînţeles, regulamentul pentru gestionarea acestor suprafeţe de teren ar trebui să fie adaptat realităţilor româneşti. În primul rând, alesul crede că ar trebui să fie specificat clar că cei care vor primi în concesiune terenurile nu vor avea dreptul să locuiască acolo.
„Doritorii pot instala o mică piscină supraterană și un mic adăpost (dar locuitul în acest spațiu este interzis) sau o terasă care să nu depășească 20 de metri pătraţi. Stai duminică după-masă la un grătar, la o poveste, dar nu poți să locuiești acolo. Toaletele sunt amenajate afară, este doar sursă de apă, curent, cine dorește își poate pune panou fotovoltaic, nu muzică tare, de niciun fel…”, a detaliat Sandu.
Consilierul local este însă convins că şi în Timişoara poate fi pus în practică un astfel de concept.
„Aceste grădini au o mare căutare între cei care doresc să își producă singuri câteva legume sau care doresc să se relaxeze în aer liber la sfârșit de săptămână sau după orele de program, între propriile flori, fără a se deplasa în afara localităților. Unele voci spun că în Timișoara este imposibil de implementat un asemenea proiect. Nivelul de civilizație al timișorenilor și nevoia de a avea noi spații verzi mă îndreptățesc să sper că este posibilă și binevenită implementarea conceptului la noi în oraș”, a conchis Sandu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!