Vernisajul a avut loc marți de la ora 15, iar timișorenii au venit în număr mare pentru a admira interesantele creații. Construcțiile artistice din cadrul expoziției s-au reunit în jurul conceptului de sunet, care se îmbină cu arta vizuală pentru a produce noi semnificații.
„Este o expoziție despre sunet, de la asta a plecat, de la a încerca să vedem cum funcționează un limbaj nespecific artelor vizuale pentru că sunetul până la urmă nu este un limbaj specific artelor vizuale. Dar în arta contemporană se folosește foarte mult și, din ce în ce mai mult, noile media și noile tehnologii au acaparat arta contemporană. Povestea cu folosirea sunetului în artă este mult mai veche, de la începutul secolului. (…) În arta modernă, contemporană, se folosește fără să mai existe vreo problemă. Am vrut să vedem care sunt artiștii din Timișoara care folosesc sunetul, cum anume o fac? Unele lucrări se raportează la sunet ca la un mijloc de expresie, altele se raportează conceptual. Deși nu se folosește sunetul propriu-zis se transmite ideea de sunet”, a declarat curatorul expoziției, Maria Orosan-Telea.
Evenimentul a fost pus la cale de Avantpost.ro, Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara și Muzeul Banatului. În spatele expoziției se află un grup de artiști din care fac parte Nicolae Velciov, Bogdan Tomșa, Daniel Tellman, Petrică Ștefan, Marius Jurca, Gabriel Kelemen, Aura Bălănescu și Cosmin Haiaș.
Grupului Avanpost.ro li s-au alăturat și alți cinci artiști talentați care au reușit să găsească o modalitate pentru a folosi ideea de sunet în creațiile lor. Aceștia sunt: Liliana Mercioiu Popa, Alexandru Boca, Renee Renard, Sorin Oncu și Livia Mateiaș. O parte dintre artiști au folosit sunete pentru a-și completa creațiile, în timp ce alții au preferat să exprime ideea de sunet… în liniște, dar la fel de puternic.
Expoziția „Dincolo de Sunet” va rămâne deschisă până pe 22 martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!