În cazul acestor boli, prevenţia este pe primul loc. Un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie corectă, sport, zi de zi, renunţarea la fumat sunt numai câteva dintre măsurile de prevenţie pe care le puteţi lua. De altfel, la Timişoara se desfăşoară campania națională „Parcurile Inimilor Fericite”, un eveniment de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale ce are loc în Parcul Rozelor, unde timişorenii sunt testaţi de specialişti cardiovasculari.
Medicii din cadrul campaniei spun că, în fiecare zi, de dimineaţă, de la prima oră, timişorenii fac coadă la cortul lor din Parcul Rozelor pentru a-şi testa inima. Cortul va rămâne în parc până duminică, inclusiv, între orele 11 şi 19.
Ce se întâmplă acolo? Un medic efectuează un control fiecărui pacient, face o fişă de evaluare, după care îi prezintă ce riscuri are şi apoi îl trimite spre control la un medic specialist.
Fibrilaţia atrială este una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac, este o afecțiune fără simptome şi unul dintre principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral.
Evenimentul este organizat de către Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie și Societatea de Neurologie din România şi are loc în mai multe oraşe din ţară.
Potrivit unei estimări a specialiștilor, dacă un om de 65 de ani din Timişoara se mută în alt loc, spre exemplu în Elveţia, trăieşte cu 8 ani mai mult.
„Sunt studii care arată că, dacă la 65 de ani te muţi din Timişoara în Elveţia, spre exemplu, la Zurich, vei trăi cu 8 ani mai mult. Stil de viaţă, alimentaţie sănătoasă, mişcare zilnică, fără fumat”, spune Dan Gaiţă, medic cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara.
Practic, bolile cardiovasculare sunt pe primul loc la mortalitate, dar şi pe primul loc în ceea ce priveşte lipsa prevenţiei.
„Am început cu fibrilaţia atrială, care este o boală silenţioasă, mulţi pacienţi nu ştiu că au această afecţiune – afecţiune generatoare de alte afecţiuni grave – pe primul loc este accidentul cerebral vascular. Am început printr-o caravană a sănătăţii – Bucureşti, Cluj şi Timişoara – câte cinci zile vom avea contact cu pacienţii – rolul nostru este de a face un exerciţiu de comunicare între medicul cardiolog, neurolog şi pacient. Este o evaluare a riscului cardiac. Să facem un exerciţiu de comunicare mai aproape de pacient, tocmai pentru a-l trimite la medicul de familie”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Articole pe aceeași temă:
Evaluare gratuita a riscului cardiovascular, in Parcul Rozelor din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!