Manifestanții din Piața Victoriei au venit înarmați cu steaguri și pancarte. Cântă și dansează pe melodiile unui chitarist, care s-a instalat în fața Operei.
Printre manifestanți se află foarte mulți tineri, dar și oameni de vârsta a doua și a treia. Toți sunt revoltați de modul în care Guvernul Ponta a condus țara până în acest moment și de faptul că românii din diasporă nu au putut să voteze.
Aceștia scandează “Jos Ponta” și “Azi în Timișoara, mâine-n toată țara” și au pancarte inscripționate cu mesajul: “Politicieni nu ignorați strada, nu încălcați legea, nu iertăm în 2015”.
Unii dintre protestatari poartă steagul Republicii Banat.
UPDATE. La 20 de minute după ora oficială a începerii protestului, Piața Victoriei este plină de manifestanți. Lumea cântă și dansează, însă unii protestatari au devenit nervoși și chiar au încercat să îi agreseze pe unii dintre jurnaliștii prezenți la manifestație. Organizatorii au făcut apel la calm și le-au cerut acestora să înceteze violențele, altfel vor fi obligați să oprească protestul. În urma apelului, lumea s-a calmat și scandează în continuare „Timișoara”, „Păcat de sângele vârsat”, „M**e Ponta” și “Ponta nu uita, Timișoara nu-i a ta”.
Din păcate jandarmii au fost nevoiți să ridice mai multe persoane care au devenit recalcitrante și instigau la violență. Numărul celor recalcitranți este insignifiant în comparație cu numărul total al persoanelor care protestează în mod pașnic. În total în timpul protestului au fost ridicate șapte persoane. Jandarmii au aplicat șase amenzi, de 200 de lei fiecare, pentru injurii, iar o persoană a fost ridicată și riscă dosar penal pentru loviri și alte violențe.
UPDATE 18:50. Cele câteva mii de persoane adunate în Piața Operei au cântat imul României, iar apoi un reprezentant a organizatorilor le-a spus celor prezenți în piață: “Voi mă faceți să fiu mândru că sunt român, voi tinerii care în această seară sunteți prezenți în piață”.
La microfon a fost invitat și un reprezentant al Peluzei Sud Timișoara, care este prezentă în număr mare în piață. Acesta a scandat: “Aici e Banatul, aici e țara noastră, ne p***m pe capitala voastră”.
Manifestanții mai scandează „Hai la vot”.
Imnul neoficial al protestului a devenit melodia „Nouă ne pasă”, cântată de Cristian Cazacu. Videoclipul melodiei a fost filmat recent tot în Piaţa Victoriei, iar înaintea primului tur de alegeri, artistul i-a făcut cadou melodia candidatului independent Monica Macovei.
Un cititor www.tion.ro, Cristoph Bucher, ne-a trimis propriile sale imagini de la protestul din fața Operei, căruia îi mulțumim. Nu uitați, dacă și dumneavoastră surprindeți imagini interesante de la protestul din Piața Victoriei, le puteți trimite pe adresa redacției redactie@tion.ro sau pe pagina noastră de Facebook.
UPDATE 19:45. Protestul de la Timișoara este aproape de final, autorizația fiind valabilă până la ora 20. Manifestanții au sărit scandând “Cine nu sare, cine nu sare, ori e cu Ponta, ori e prost de moare” și „Puie Monta”, iar apoi la rugămintea unuia dintre cei care au luat cuvântul la microfon, au repetat momentul din timpul Revoluției, au îngenuncheat în Piața Victoriei și au rostit „Tatăl Nostru”.
În piață pentru prima dată de la începutul protestului s-a scandat “Iohannis”.
Unul dintre cei care au ţinut discursuri la microfon a fost şi revoluţionarul Lucian Căldăraru. Acesta este membru PNL Timiş, iar în trecut s-a remarcat ca un activ susţinător al USL. În Piaţa Victoriei, însă, acesta a ţinut discursuri în care a condamnat întreaga clasă politică, dar în special pe premierul Victor Ponta.
Protestul a fost organizat de reprezentanți ai studenților din Universitatea de Vest și Politehnica din Timișoara. Manifestarea a fost pusă la cale pe Facebook.
„Banatul are voce! După cum s-a hotărât pe event-ul <<Dacă nu îl vrei pe Ponta preşedinte, ieşi în stradă>>, se va organiza un protest la scară naţională pe data de 15.11.2014, la ora 20:00. Primele strigăte împotriva comunismului s-au făcut auzite în 1989 aici, la TIMIŞOARA. Atunci, timişorenii au dat posibilitatea săvârşirii unei reacţii în lanţ în toată România care ne-a eliberat pe toţi de comunism. Haide să arătăm din nou, ce înseamnă Timişoara! (PS: dacă atunci l-am dat jos pe Ceauşescu, sigur îl putem rezolva şi pe pămpălăul ăsta!”, transmit organizatorii prin intermediul paginii de Facebook.
Proteste similare au avut loc simultan in mai multe orașe din țară: București, Constanța, Brașov, Iași, Cluj, Reșița, Arad sau Oradea.
UPDATE 20.10. Protestul s-a încheiat la ora 20.00 fără incidente majore, cu timișorenii scandând “Diaspora, vă iubim”. Protestatarii se vor întâlni din nou în piață în data de 14 noiembrie, nu în 15, așa cum era anunțat inițial, au spus la finalul protestului organizatorii acestuia.
UPDATE 20:30. Organizatorul protestului anti-Ponta de la Timişoara: “Este extraordinar ce putem încă înfăptui!”
Organizatorul protestului de la Timişoara, studentul Edwin Sebastian Marc, a declarat pentru www.tion.ro, la finalul manifestaţiei, că nu se aştepta ca timişorenii să vină într-un număr atât de mare în Piaţa Victoriei.
„Protestul a ieşit incredibil de bine! Nu m-am putut aştepta la aşa ceva, nu m-am aşteptat ca comunitatea bănăţeană să fie atât de unită. Nu m-am aşteptat ca oamenii să păstreze civilizaţia, este extraordinar, este extraordinar ce putem încă înfăptui! Dintr-un punct de vedere pe timişoreni i-a unit memoria Revoluţiei. Dintr-un alt punct de vedere, pe timişoreni i-a unit faptul că, poate, fără să fim acuzaţi de complex de superioritate, oamenii gândesc un pic mai deschis aici. Oamenii nu vor să se compromită, s-au compromis destul. Şi, da, au venit, se vede!”, a spus Edwin Sebastian Marc.
Întrebat de ce proclamaţia care a ajuns în presă nu a mai fost citită în piaţă, organizatorul prostestului a răspuns: „Proclamaţia nu a mai fost citită pentru că, unu la mână, nu a avut nimic de-a face cu organizatorii acestui protest, doi la mână, am înţeles că ar fi şi o oarecare propagandă politică acolo, deşi nu sunt suficient de informat, nu am avut timp să studiez proclamaţia respectivă pentru ca să pot să am o părere. Şi un grup de revoluţionari care au şi lucrat la una din proclamaţiile de la Timişoara s-au împotrivit acestui lucru. Şi cred că ceea ce noi trebuie să facem este să respectăm Revoluţia, nu să facem alta.”
Acesta a precizat că următorul protest va avea loc în 14 noiembrie, nu în 15, aşa cum fusese anunţat iniţial.
„În 14 încercăm să venim înapoi în piaţă. Sperăm ca, cu ajutorul domnului primar, cu ajutorul timişorenilor, să putem să facem în 14 o nouă manifestare”, a mai spus Edwin Sebastian Marc.
Alte articole pe aceeași temă:
Proteste anti-Ponta la Timisoara
Protestul anti-Ponta de la Timisoara va fi pazit strasnic de jandarmi
Organizatorii protestului anti-Ponta cer interdictii pentru candidatii la presedintie
Citiți principiile noastre de moderare aici!