Manifestarea promisă de primar a început cu… „concerte”, de la ora 10. A rulat non-stop o piesă compusă de Geo Da Silva – „Timișoara pentru centură”, precum și alte piese, iar pe scenă a mai urcat și Bogdan Racz, solistul trupei Sonatic.
Așteptările primarului Nicolae Robu nu au fost satisfăcute: foarte puțini oameni s-au prezentat la protest. Printre ei se aflau și foarte mulți membri ai PNL, dar și angajați ai primăriei. Edilul-șef a urcat pe scenă și le-a citit timișorenilor mesajele pe care le-a postat pe Facebook, de pe foi.
Au mai luat cuvântul și un reprezentant al transportatorilor, precum și un reprezentant al taximetriștilor.
„Din lucrul nostru pe care îl facem în fiecare zi, vă dau un exemplu: un camion care vine de la Budapesta face, până la intrarea în țară, trei ore și jumătate. Un camion care coboară de pe autostradă să ajungă în Calea Șagului face patru ore. Nu cred că e normal lucrul ăsta, nu cred că Timișoara trebuie să fie bătaia de joc a Bucureștiului. Și dăm o grămadă de bani. Timișoara trebuie să fie o prioritate. CNADNR trebuie desființată, este un cuib de viespi. Nu ne-au dat nimic niciodată, am luat cu forța, Timișoara a luat cu forța totul de la București. Trebuie să ne trezim toți, e vorba că noi, camionagiii, tiriștii, nu vrem să trecem prin oraș. Vrem să lucrăm liniștiți. Avem contacte în toată Europa cu investitori și când vine vorba despre Timișoara, spunem «Cum pot eu să-mi duc marfa repede, dacă faceți patru ore ca să ajungeți în Calea Șagului?». Data viitoare, vom veni cu camioanele, pentru că trebuie să audă cei de la București că trebuie să fie prioritate centura”, a spus, de pe scenă, Miron Sporea, liderul transportatorilor.
Pe scenă s-au aflat și Geo Da Silva și Sean Norvis, cei care au compus piesa „Timișoara pentru centură”. Au spus că au creat-o special pentru miting, la insistențele consilierului județean PNL Adrian Pășcuță.
„Ați venit la protest, frumos ar fi să ridicați o mână, pumnul sus: Avem cultură! N-avem centură! Avem cultură! N-avem centură!”, a strigat Sean Norvis de pe scenă, un DJ și compozitor din Timișoara.
Vă reamintim, reprezentanții Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România i-au răspuns primarului Nicolae Robu, care le-a adresat o serie de întrebări. Edilul s-a declarat nemulțumit de răspunsul primit, așa că i-a chemat pe timișoreni în stradă. Puțini au dat curs apelului însă.
Oficialii CNADNR susțin că lucrările pentru centura de ocolire a Timișoarei sunt programate în actualul ciclu de finanțare, cu începere în 2017-2018, dar răspunsul oficial mai spune și că finanțarea ar fi, de fapt, sigură pe ciclul financiar următor, așa cum tion.ro a anunțat deja.
„La ora actuală, conform răspunsului primit de la CNADNR, centura este prevăzută în masterplan pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, numai că în acest document extrem de important sunt o mulțime de inadvertențe. Noi cerem ca finanțarea să se facă de la bugetul de stat, și asta nu ca un moft, ci pentru că acesta este modul de finanțare care ne asigură cea mai mare viteză în realizarea acestui obiectiv. Dacă ne bazăm pe fonduri europene, pentru care nu s-a putut aplica până acum, pe împrumuturi, se vor mai pierde ani poate. Timișoara riscă să fie prinsă de anul 2021, când va fi Capitală Europeană a Culturii, fără centură auto ocolitoare, cu toate consecințele care ar fi dezastruoase și pentru acest proiect, pentru imaginea României. Solicit să se înțeleagă lucrul acesta, mai ales în situația în care ani de zile Timișoara nu a primit finanțare pentru niciun obiectiv al său de la bugetul de stat, cu excepția acelei sume de circa 1,1 milioane de euro, pentru spitalul de copii, cred că nu e nimic deplasat să solicităm prevederea a 120 de milioane de euro de la bugetul de stat, așa cum s-au putut prevedea sume comparabile pentru orașe mai mici, și e foarte bine că s-au prevăzut. Vrem ca Timișoara să fie tratată corect”, a declarat, după protestul de sâmbătă, primarul Timișoarei.
Edilul-șef nu este mulțumit nici de numărul mic de timișoreni prezenți în Piața Victoriei, dar spune că nu a făcut absolut nimic pentru mobilizarea oamenilor, ci doar a postat mesaje pe Facebook.
„Am considerat că subiectul este cunoscut și arhicunoscut și că fiecare procedează cum consideră de cuviință. Mi-ar fi plăcut să fie mai multă lume, dar asta e. Unii spun că a fost prea devreme, că e sâmbătă și că oamenii nu vin la astfel de acțiuni de la ora 11, alții spun că de vină e faptul că în paralel se desfășura și un meci de rugby, și unul de liga a doua… Eu cred că pot fi explicații până la un anumit punct, destul de firave. Cred că asta a fost opțiunea timișorenilor de a sta acasă”, a conchis Robu.
Cât despre un alt miting, primarul nu știe dacă va mai fi organizat sau nu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!