Mobilizarea pentru protest a început pe Facebook, unde au fost create evenimente pe această temă, și sute de persoane și-au anunțat participarea în numai câteva zile. „E oficial! Guvernul trimite România la execuţie prin cianurare. S-a decis începerea proiectului minier de la Roşia Montană. Legea specială propusă de Guvern stipulează astfel că pentru proiectul propus la Roșia Montană compania nu mai trebuie să respecte nicio lege, statul român acordând toate derogările necesare și obligându-se să dea toate avizele pentru începerea proiectului în afara tuturor procedurilor legale în vigoare. 1 septembrie 2013 este Zi de luptă împotriva cianurii şi fracturării!”, anunţau iniţiatorii protestului.
Numărul celor care au participat avea să îi uimească însă pe organizatori. Peste 500 de persoane s-au adunat în centrul orașului unde au afișat bannere și au scandat împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe ale ţării, precum şi la Bruxelles şi Paris, dar și în Marea Britanie.
Guvernul a aprobat, în această săptămână, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, urmând să fie transmis spre adoptare Parlamentului. „Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: aprobarea acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC (n.r. – Roşia Montană Gold Corporation) va transfera în etape, cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român, o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere), cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană”, au arătat reprezentanţii Guvernului. Asta, în condiţiile în care una dintre cele 15 propuneri pentru guvernare ale USL a fost „Respingerea proiectului Roşia Montană, cu evaluarea corectă pe trei zone: respectul pentru mediu, protejarea interesului naţional şi combaterea corupţiei politice”, propunere care se regăseşte încă pe site-ul www.victorponta.ro.
Noua lege prevede totodată declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit. Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, aceasta deţinând 80,69% din acţiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!