Economia din zona euro are mari probleme, iar francul elveţian s-a întărit foarte mult. Rezultatul? Ratele la franci elveţieni sunt mai mari în lei, ca urmare a cursului de schimb în creştere accelerată.
Unii specialişti apreciază că se poate ajunge în situaţia în care francul elveţian să aibă aceeaşi paritate cu euro. Economia europeană este în regres, iar moneda unică e mai slabă, în timp ce economia Elveţiei, aflată în afara CE, nu este afectată de creştere. Francul se întăreşte, euro se devalorizează. Leul este direct conectat la valoarea euro, deci cursul de schimb franc elveţian – leu devine extrem de nefavorabil pentru clienţii bancari români.
Moda creditelor în moneda elveţiană a apărut în urmă cu trei-patru ani. Atunci francul nu era atât de puternic. În plus, finanţările se acordau cu o dobândă de 3.5 – 4%, faţă de 7 – 8% cât era la euro în acea perioadă pe piaţa românească. Deşi creditul era riscant, imprevizibil, mulţi români au ales această variantă pentru că pe franci puteau obţine atunci bani mai mulţi, folosiţi aproape exclusiv pentru cumpărarea de locuinţe. Riscul s-a dovedit a fi real. S-a ajuns în acest moment la rate cu până la 50% mai mari la credit, ca urmare a majorării puternice a cursului de schimb. Restanţele la creditele în franci elveţieni cresc puternic, cu câte 10 milioane de lei lunar!
Rate duble, venituri mai mici
Povara ratelor la creditele în franci elveţieni apasă tot mai mult pe umerii celor care au obţinut un asemenea credit. Timişoreanca Crina Mandea a semnat acum patru ani un asemenea contract şi acum descoperă ce a însemnat o estimare greşită a pieţei.
„Acum regret că am luat creditul în franci. La bancă mi s-a spus că dacă iau în această monedă pot să obţin mai mulţi bani cu salariul meu şi al soţului de la acel moment. Şi dobânda era mai mare…”, povesteşte Crina. Acum rata aproape că i s-a dublat. „Am ajuns să plătesc cu aproape zece milioane de lei mai mult. E foarte greu. Banii sunt luaţi pentru o casă nouă şi nu pot să risc să nu plătesc. Să rămân în stradă? Noroc e că eu şi soţul nu am pierdut foarte mult la salariu şi ne mai ajută şi părinţii şi aşa reuşim să acoperim diferenţa asta în plus, foarte mare”, a mai declarat Crina Mandea.
Refinanţarea, rentabilă doar în anumite condiţii
Una dintre cele mai facile variante pentru a scăpa de presiunea ratelor în franci elveţieni ar fi refinanţarea în euro. Despre o asemenea refinanţare în lei nici nu se pune problema, ecartul masiv dintre rata dobânzii la creditul iniţial şi cel în lei acoperind eventuala eliminare a riscului valutar.
„Francul elveţian a ajuns la un maxim istoric în raport cu euro. Aceasta face transformarea creditelor din franci elveţieni în euro mai puţin rentabilă. Acum, suma ce s-ar plăti în euro e cu mult mai mare decât s-ar fi plătit la paritate în urmă cu câţiva ani. Pentru un franc elveţian se plătesc mai mulţi euro decât atunci. O altă mare problemă este dată de piaţa imobiliară. După cum se ştie, aceste credite în moneda elveţiană au fost acordate pentru cumpărarea de locuinţe. Iar creditul era garantat cu acea locuinţă. Evaluarea de atunci a garanţiilor era mult peste valoarea actuală a imobilului. În acest moment, pentru o locuinţă nu mai poţi primi pe piaţă la fel de mulţi bani ca şi în urmă cu trei patru ani, majoritatea erau supraevaluate. Iar semnalele de redresare a situaţiei sunt firave…”, ne-a declarat Remus Sferdian, director regional retail pentru Regiunea de Nord-Vest în cadrul BCR.
Dificultăţi în obţinerea unei refinanţări apar şi ca urmare a scăderii veniturilor. „Apare o problemă suplimentară, legată de diminuarea veniturilor. Mulţi dintre cei care au luat atunci creditul în franci nu mai au acum acelaşi salariu, iar cu veniturile actuale nu ar reuşi să-şi refinanţeze creditul, nu s-ar încadra în condiţii”, ne-a mai declarat Sferdian.
Cum scapă totuşi românii de povara ratelor în franci elveţieni?
„Refinanţarea în euro rămâne o soluţie. Dar e viabilă doar la cei cu venituri bune şi care pot prezenta o garanţie bună pentru credit, sau care pot aduce în plus una suplimentară”, a concluzionat Remus Vasile Sferdian.
Banca Centrală a Elveţiei a luat miercuri decizia de a reduce dobânda Libor pe trei luni între 0 şi 0,25%, practic trecând la o politică monetară 0, la fel ca Japonia.
Imediat după decizie, cursul Eur/Chf a sărit de la 1,08 la 1,11, iar Chf/Leu va reveni probabil în zona 3,7. Decizia a fost surprinzătoare, menită să stopeze elanul cumpărătorilor, aprecierea cursului ameninţând dezvoltarea economiei şi stabilitatea preţului, ne-a mai informat reprezentantul BCR.
Francul s-a apreciat cu 60% faţă de dolar în ultimii zece ani, cu 30% faţă de euro de la declanşarea crizei financiare în 2007 şi cu 100% faţă de leu în aceeaşi perioadă, îndreptându-se ameninţător către paritate, respectiv nivelul psihologic de 4.00.
Numărul băncilor care încă mai acordă finanţări în franci elveţieni a scăzut drastic, aproape nimeni nu se mai apropie de acest tip de credite. Probleme şi mai mari ar putea apărea în continuare pentru cei care au deja un contract în derulare, aceasta dacă francul elveţian va continua să se întărească în raport cu euro. Deocamdată situaţia pare să se îmbunătăţească. Miercuri devalorizarea euro în raport cu francul s-a oprit, cursul scăzând puţin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!