Evenimentul, menit să promoveze candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană a produs nemulţumiri în rândul şoferilor, care au fost blocaţi în trafic zeci de minute din cauză interzicerii accesului în zona centrală a municipiului.
Altfel au stat lucrurile pe 8 iulie 1869, când pe străzile din Timişoara apărea primul vehicul de transport în comun pe şine. Proiectul a aparţinut unei societăţi înfiinţate special, unul dintre membrii ei fondatori fiind primarul de atunci al oraşului, Carol Küttel. Aşezarea primei linii de tramvai dintr-un oraş românesc a durat un an şi lega Piaţa Sfântul Gheorghe de cartierul Fabric. O bună parte din traseul acestui prim tramvai a trebuit să fie construită special, prin zone unde nu existau nici măcar străzi. Această linie a fost prelungită apoi şi spre cartierul Iosefin şi a rămas singura vreme de 30 de ani, până la introducerea tramvaiului electric, în 1899.
Autorităţile locale au încercat reeditarea acelui eveniment, aducând pe Podul Traian un vagon tras de cai. Din cauza echipamentului incomplet, acesta nu a putut porni decât după o oră, zeci de copii aşteptând nerăbdători această cursă. Tramvaiul tras de cai i-a plimbat pe micuţi până în faţa Spitalului Luis Ţurcanu şi înapoi, până la Catedrală. În acest timp, în staţia de la Catedrală timişorenii s-au putut urca în mai multe tramvaie de epocă, în acordurile muzicii de fanfară care răsuna de pe Corso.
„8 iulie 1969 înseamnă pentru noi începuturile transportului public în Timișoara. Ca noutate, evenimentul este marcat prin convoiul de tramvaie din muzeul al Regiei de transport, care le putem viziona la Catedrala Mitropolitană și acest tramvai tras de cai cu care încercă să reedităm traseul dinspre Piața Iosefin spre piața Badea Cârțan, pe un segment foarte scurt de la piața Maria la Catedrala Mitropolitană. Ca orice eveniment, corelarea și timpii pe care ni propunem la început nu putem să-i asigurăm în totalitate depinde de mulți factori și să speră că tot evenimentul a ieșit bine”, a afirmat directorul RATT, Ioan Goia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!