Etapa de vot a primei ediții a bugetării participative, organizată de Primăria Timișoara, derulată sub denumirea „Timișoara Decide!”, a ajuns la final. Pe parcursul celor 30 de zile de vot au fost înregistrate 19.258 de sufragii de la 6.715 votanți, majoritatea susținând două sau trei proiecte din cele cinci voturi posibile.
„Este prima campanie în care timișorenii au putut nu doar să voteze, ci s-au și implicat direct în propunerea proiectelor care să crească nivelul calității vieții din comunitatea lor. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat. Am primit peste 50 de proiecte de o calitate excelentă și chiar dacă banii ajung doar pentru opt dintre ele, nu aruncăm nimic la gunoi. D
impotrivă, am rugat echipa din primărie să „adopte” în proiectele pe care le facem, cât mai multe din propunerile primite. Mă bucur că am inițiat acest mecanism de bugetare participativă, prin care să primim cât mai multe propuneri care să îmbunătățească și calitatea proiectelor gândite în pimărie, dar și viața în cartiere”, transmite primarul Timișoarei Dominic Fritz.
Aproape toate cele opt proiecte care s-au încadrat în bugetul de anul acesta au primit peste 1.000 de voturi, acestea fiind:
- Vizibilitatea mijloacelor de transport în comun aflate pe traseu – 1.465 de voturi – 400.000 de lei. Inițiator: Alin Ciobanu. Instalarea de dispozitive GPS în mijloacele de transport în comun ale STPT aflate pe traseu, preluarea informațiilor în timp real pe un server centralizat și afișarea acestora pe o hartă electronică a orașului/zonei metropolitane, cu posibilitatea de a filtra după numărul liniei/liniilor de transport de interes pentru utilizator.
- Toalete publice în parcuri – 1.399 de voturi – 400.000 de lei. Inițiator: Silvia Cristina Nicoară. Construirea unor toalete publice în Parcul Pădurice și reabilitarea toaletelor publice existente în Parcul Botanic și Parcul Carmen Sylva.
- Îmbunătățirea calității pistelor de biciclete (cele mai des folosite) – 1.254 voturi – 400.000 lei. Inițiator: Radu Braniscan. Eliminarea bordurilor înalte de la trecerile de pietoni sau de la intersecțiile străzilor prin aducerea lor la același nivel (70% din buget și 30% din buget pentru marcaje).
- Laboratorul digital – 1.200 de voturi – 400.000 de lei. Inițiator: Maria Gurzun. Acest laborator digital inteligent va fi dotat cu tehnologie de ultimă generaţie: calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboţi educaţionali multifuncţionali, imprimante 3D, ochelari VR, la care vor avea acces gratuit toţi elevii şcolilor şi liceelor din Timișoara. În timpul petrecut în laborator, ei vor fi ghidaţi de membri ai echipei Liceului Moisil, care îi vor ajuta să folosească echipamentele și alături de care vor experimenta învățarea creativă și transdisciplinară. Va fi amenajat la Liceul Moisil.
- Păduri urbane miniaturale – 1.187 de voturi – 400.000 de lei. Inițiator: Andrei Popescu. Extinderea de spații verzi prin amenajarea de păduri urbane miniaturale în diverse locuri ale Municipiului Timișoara. În funcție de încadrarea în buget sunt propuse următoarele zone: Piața Consiliul Europei, Pasaj Jiul, zona locomotivei; intersecția Punctele Cardinale; intersecția Bărnuțiu – Kogălniceanu; intersecția Aradului, Alexandrescu, Marginii; intersecția Rebreanu, Brancoveanu; intersecția Rebreanu, Șagului; în vecinătatea Shopping City, Bulevardul Dâmbovița – depou STPT, zona AEM.
- Hub Educațional Comunitar Incluziv Școală-Familie-Comunitate – 1.108 de voturi – 400.000 de lei. Inițiator: Mirela Scorțescu. Organizarea în actualele spații de educație formală și cele verzi din proximitatea Școlii Gimnaziale nr. 30 a unui Hub Educațional Comunitar Incluziv: Școală – Familie- Comunitate pentru creșterea stării de bine.
- Dotarea școlilor din Timișoara cu dulăpioare pentru elevi – 1.021 de voturi – 400.000 de lei. Inițiator: Ovidiu-Adrian Chira. Dotarea claselor gimnaziale din școlile Timișoarei cu dulapuri, având compartimente individuale, care să permită elevilor păstrarea în condiții optime a unor obiecte folosite preponderent la școală: manuale, caiete, penare, blocuri de desen și accesorii, echipament pentru orele de sport. Școlile propuse pentru implementare: Colegiul Tehnic Electrotimiș, Școala Gimnazială nr.20, Școala Gimnazială nr.27, Școala Gimnazială nr.12, Colegiul Constantin Diaconovici Loga, Școala Gimnazială nr. 6, Școala Gimnazială nr. 18.
- Treceri de pietoni mai sigure! – 960 de voturi – 400.000 de lei. Inițiator: Andrei Cătălin Sava. Înălțarea trecerilor de pietoni la nivelul trotuarelor, fără a aduce modificări ulterioare infrastructurii actuale și introducerea iluminatului ecologic al trecerilor de pietoni pe timp de noapte pe str. Gavril Musicescu, de la intersecția cu Calea Martirilor 1989 și până la intersecția cu str. Vasile Zbegan.
Proiectele urmează a fi implementate în funcție de specificul și complexitatea fiecăruia, iar evoluția acestora va putea fi urmărită pe pagina dedicată bugetării participative AICI.
Pe aceeași temă:
Încă se mai pot vota proiectele preferate în cadrul campaniei „Timișoara decide!”
Peste 50 de proiecte vor intra în etapa de vot pentru bugetul participativ al Primăriei Timișoara
Trimite articolul
Xpai si acum nu exista GPS ? eu cum vad in aplicatie tramvaie si autobuze ? cum le detecteaza ? bani aruncati
-
Nu vedeți decât graficul cu marja + – 3 minute. Dacă autobuzul nu este în grafic este invizibil.
-
În noua aplicație csuki, apar timpii de sosire în stația de plecare pentru următoarele 3 mijloace. Similar cu panourile din stații, doar că csuki e pe telefon în mână și știu de acasă dacă trebuie să plec sau nu spre stație. Recomand.
-
-
Se pregatesc furturi noi,spagi pentru firmele lor,si lucrari interminabile,ca doar si-au facut calcule cu recensamantul cat sa fure
-
Unde vezi? Zi-ne si noua! Vrem si noi sa vedem!
-
Pentru ROMANIA, lasa-l, asta de sus e omul lui robu, de aia stie ce si cum se va fura, doar asta au facut ei timp de 8 ani cat au fost in frunte…
-
Suna toate superb, pacat ca nu se va face nimic ca de obicei. De vorbe suntem satui de mult
Trebuie un proiect pentru toalete publice și pentru dulăpioare pentru elevi! Bun așa! Un proiect că sa nu uitam sa respiram nu aveți???
La celălalt pol al prostiei treceri de pietoni pe Muzicescu. Sunt sigur că e plin de pietoni pe acolo. Traficul pietonal pe care îl vedem în filme in marile metropole ale lumii e nimic fata de Muzicescu. Uite așa trec că și șobolanii pietonii dintr-o parte în alta, uite așa. Mergi pe Muzicescu ăla cap coada și nu știu dacă vezi 3 persoane pe trotuar cat e el de lung!
-
La o “bugetare participativa” de 1,5% din buget, cam ce proiecte sa se faca? Lasa sa se simta “lumea” (cei 7000 de votani) consultata, bagata in seama… Bine ca sunt si proiecte de digitalizare, prioritatea nr. 1 a useristilor. Sa multumim pt. “proiectul” cu toaletele publice, pare ca functiile “alea” nu se pot digitaliza, ca altfel le ar fi facut administratia si fara sugestia publicului. Iar treceri de pietoni mai sigure… e o mega idee, cui din primarie sa-i fi dat prin cap asa ceva, sefului comisiei de circulatie cu dosar penal la codul rutier?
Asta s-a votat, asta avem.#RevolutiaBuneiGuvernari
#idiocracy