Potrivit legii, toţi proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu ambrozia trebuie să ia măsuri pentru distrugerea buruienii.
Primăria Timișoara a transmis, până în data de 5 iunie, nu mai puțin de 326 de somații conform prevederilor legale mai sus menționate.
Ambrozia sau iarba pârloagelor provoacă afecţiuni alergenice prin polenul emis în perioada de înflorit, din luna iunie până în luna octombrie. În perioadele secetoase cu temperaturi ridicate planta emite o cantitate de două ori mai mare de polen. Polenul purtat de vânt poate parcurge distanțe de până la 200 de kilometri.
Ȋn România, ambrozia se găsește atât în intravilanul, cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floarea-soarelui, porumb, precum și în pășuni, terenuri virane din localități, terenuri neîngrijite, șantiere etc.
În oraș se întâlnește mai ales pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor și parcuri. Cu un potențial enorm de răspândire, planta produce peste 3.000 de semințe anual. Ambrozia este o adevărată amenințare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică.
Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, persoanele fizice și juridice au obligația de a efectua lucrări de combatere a ambroziei, în caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice, și între 10.000 lei – 20.000 lei persoanelor juridice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!