Autorităţile locale spun că, potrivit Legii 260/2008 actualizată, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale.
„Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) reprezintă înscrisul ce atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţei şi dovada existenţei asigurării obligatorii în cazul controalelor efectuate de organele abilitate. PAD reprezintă o poliţă separată faţă de poliţa facultativă. Subliniem faptul că, prin abrogarea art. 3 al (9) din Legea nr.260/04.11.2008, actualizată şi modificată la 17 iulie 2013, şi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor intră sub incidenţa prezentei legi”, precizează reprezentanţii Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara.
Nerespectarea obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei.
„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către primari şi de către persoanele împuternicite în acest scop de aceştia. În acest sens, PAID-ul (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) va transmite lunar primarilor lista proprietarilor care nu au încheiat contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor, iar potrivit prevederilor legale se vor transmite scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către debitori. În vederea îndeplinirii obligaţiilor ce ne revin în aplicarea prevederilor Legii nr. 260/ 04.11.2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor vă reamintim faptul că neîncheierea poliţelor de asigurare obligatorii reprezintă încălcarea prevederilor legale, atragerea raspunderii contravenţionale şi aplicarea, în consecinţă, a sancţiunilor”, mai precizează reprezentanţii DFMT.
Directorul executiv al Direcţiei Fiscale Timişoara, Adrian Bodo, le atrage atenţia cetăţenilor care au poliţe facultative că este necesar, conform legii, să deţină şi asigurarea obligatorie pe locuinţe.
„Le vom trimite scrisori de înştiinţare celor la care nu le-am trimis anul trecut. Anul trecut au fost vreo 19.000 de asigurări, acum sunt cam 21.000. Începând de la modificarea legii, în iulie, asigurarea facultativă nu acoperă obligaţia legală de a întocmi o asigurare obligatorie. Trebuie să ai asigurare obligatorie indiferent dacă ai sau nu facultativă, pentru că aceasta nu acoperă riscurile prevăzute. Anul trecut n-au fost aplicate amenzi pentru că nu am avut personal cu care să administrăm această activitate, dar anul acesta vom începe să aplicăm amenzi. Din 160.000 de proprietăţi, 21.000 au asigurare obligatorie, restul nu”, a declarat, pentru www.tion.ro, Adrian Bodo.
Citiți principiile noastre de moderare aici!