Ca la începutul fiecărui an, consilierii locali le-a fost adus spre aprobare „Planul de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă prestate de beneficiarii de venit minim de incluziune care include componenta de ajutor de incluziune şi de părinţii care nu contribuie la întreţinerea copilului aflat în plasament, din Municipiul Timişoara”. Este vorba despre documentul care stabilește unde vor trebui să lucreze cele câteva zeci de ore necesare lunar beneficiarii de ajutor social al Direcției de Asistență Socială (DAS) a Municipiului Timișoara.
Potrivit anexei, ar fi cinci obiective:
- Salubrizarea parcurilor aflate în administrarea S.C. Horticultura S.A;
- Salubrizarea piețelor aflate în administrarea S.C. Piețe S.A;
- Curățenie în Căminul pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein”;
- Curățenie în Complexul de Servicii „Sf. Francisc” – Centrul pentru Persoane fără Adăpost;
- Curățenie în Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități „Podul Lung”.
În funcție de cuantumul ajutorului social, persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social trebuie să efectueze între 20 și 40 de ore de muncă lunar.
Situația de anul trecut
În celelalte anexe ale proiectului de hotărâre se prezintă și un scurt raport privind situația pe anul trecut. Astfel, între ianuarie și noiembrie 2023, în evidența DAS au fost 89 de beneficiari de ajutor social, apți de muncă, însă 34 dintre aceștia nu și-au îndeplinit obligațiile și au rămas fără remunerația amintită. Dintre ceilalți, 53 au lucrat pentru Horticultura și câte unul pentru Căminul pentru Persoane Vârstnice „Inocețiu M. Klein” și Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități „Podul Lung”.
„În evidența Serviciului Beneficii Sociale din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, în perioada ianuarie – noiembrie 2023 s-au aflat un număr de 89 de persoane beneficiare de ajutor social, apte de muncă. Dintre acestea un număr de 55 de persoane au efectuat acțiuni sau lucrări de intres local fiind repartizați la S.C.Horticultură S.A. (53 persoane), Căminul pentru Persone Vârsnice „ Inocețiu M. Klein” (1 persoană) si la Centrul de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități „Podul Lung” ( 1 persoană). Pentru celelalte 34 de persoane care nu au efectuat acțiunile sau lucrările de interes local la care au fost repartizate, dreptul la ajutorul social a fost suspendat, respectiv încetat”, scrie, mai exact, în anexe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!