Sunt nu mai puțin de 150 de premiere care reprezintă Timișoara şi Banatul în istorie. În domeniul tehnic sau cultural, arhitectural, toate acestea fac mândrie regiunii noastre. Probabil că sunt puțini cei care știu că Timișoara s-a aflat pe prima linie de telegraf sau de telefon de pe teritoriul României, cea care lega Viena de orașul de pe Bega şi de aici mai departe până la Sibiu, că în Timișoara în 1920 erau deja instalate contoare de apă rece. Desigur, sunt multe alte premiere, mult mai importante, care reprezintă avansul pe care această parte a lumii le numără doar în ultimii ani.
Societatea Inventatorilor din Banat le-a reunit pe cele mai importante în cadrul expoziției „Premierele Timișorene, Bănățene, Naționale, Europene și Mondiale”. Aceasta are loc la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, la Galeria Mansarda.
„Sunt doi ani de muncă intensă, de documentare şi strângere de exponate şi informații, pe care i-am investit în acest proiect. Oamenii trebuie să știe cu ce premiere ne mândrim”, ne-a declarat Remi Rădulescu.
Toţi timişorenii sunt așteptați să viziteze expoziția proaspăt inaugurată şi care e deschisă până pe 14 februarie. Intrarea este gratuită, iar o asemenea vizită este un prilej excelent pentru activități extracurriculare pentru elevii școlilor timișorene. Până şi standurile care găzduiesc planșele de prezentare sunt o invenție timișoreană, sistemul de construcție şi prindere a planșelor fiind o noutate în domeniu.
Numărul și categoriile de unde premierele provin este extrem de mare, iar o vizită la eveniment o poate confirma. Totuși, o primă ierarhizare a acestora ne-a fost oferită chiar de organizatorul evenimentului şi sufletul acestuia, Remi Rădulescu.
„Consider că zborul realizat de Traian Vuia, cu primul avion, în Franța, este cea mai importantă premieră bănățeană. A doua premieră extrem de importantă este tratatul de microbiologie aparținându-i lui Victor Babeș, un tratat pe care el l-a realizat când avea doar 35 de ani, el este un bănățean de-al nostru. Urmează ca şi premieră realizarea primei instalații de iluminat stradal din Timișoara, în acel moment era primul oraş european, respectiv al doilea din lume, după New York, care a beneficiat de aşa ceva. Dar sunt nenumărate alte asemenea premiere, nu putem uita teatrul de la Oraviţa, furnalul de la Reşiţa, prima cale ferată de pe teritoriul României, cea care pleca de la Baziaş, prima linie telefonică”, ne-a declarat Remi Rădulescu.
O asemenea expoziție, care include peste 150 de premiere, este o excelentă oportunitate de a ne cunoaște istoria, de a ști de ce trebuie să fim mândri de Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!