Locul în care a avut loc primul eveniment din decembrie 1989 în cadrul Revoluției timișorene este punctul de pornire al manifestărilor de comemorare.
„Vă invităm să luați parte la comemorarea din acest an a evenimentelor din decembrie anului 1989, când o miraculoasă demonstrație de solidaritate cu pastorul reformat de atunci al Timișoarei, László Tőkés, persecutat de poliția politică, s-a transformat într-o revoltă populară îndreptată împotriva dictaturii comuniste”, a transmis Biroul de Presă al lui László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT).
Comunitatea maghiară din oraș și nu numai va cinsti memoria celor care au contribuit la eliberarea orașului și la declanșarea Revoluției Române.
Astfel, în data de 15 decembrie, la ora 16, mai multe persoane se vor aduna în fața bisericii reformate de pe str. Timotei Cipariu nr. 1, colț cu P-ța Sf. Maria, pentru a aprinde lumânări și pentru a depune coroane.
Apoi, de la ora 16:30, CNMT va organiza forumul Timișoara 33 – Privire spre ȋnceputuri, în sala „Újvárossy Ernő” din incinta palatului reformat. La dezbatere vor participa: László Tőkés, pastor reformat, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, Gabriel Andreescu, politolog, profesor, directorul Noii Reviste de Drepturile Omului, Tamás Lönhárt, istoric, conferențiar universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Florian Mihalcea, jurnalist, președintele Societății Timișoara și Előd Kincses, avocat, publicist.
Moderatorul discuțiilor va fi politologul Zsolt Szilágyi, fost deputat în parlamentul român.
Premergător, la ora 13 va avea loc în sala „Újvárossy Ernő” o conferință de presă susținută de fondatorii Asociației „15 Decembrie – Zi a Solidarității Române-Maghiare” (László Tőkés, Gabriel Andreescu, Előd Kincses, Florian Mihalcea, Zsolt Szilágyi), în cadrul căreia va fi prezentată și ediția românească a cǎrții Platformei Europene pentru Memorie și Conștiință (The Platform of European Memory and Conscience – PEMC).
Trimite articolul
XCare revolutie ?
Nici acum nu v-ați prins că a fost LOVITURĂ DE STAT pentru a transforma România în colonie și piață de desfacere ?
-
“A fost sau n-a fost”…
A fost si una si alta. Toti care au participat ca revolutionari, au facut o revolutie; ceilalti care au participat, au dat o lovitura de stat.
Acum avem “democratie”. Nu mai putem da vina pe un regim opresiv. Si pentru asta, alegatorii(si cei care stau acasa ca “nu au cu cine”), sa-si asume responsabilitatea.#idiocracy
-
Superb spus! A fost …. de toate. Lovitura lu nea Nelu și revoluția oamenilor mici cinstiți și a copiilor ce din păcate au murit pe străzi.
Fără acele sacrificii azi nu mai comenta nicicare pe forumuri online, dându-se deștepți despre câte știu ei, în timp ce în ziua votului ori nu știu să voteze ori nici nu-i interesează, neînțelegând că propria ignoranță e de fapt chinul acestei nații.
Dzeu să-i odihnească pe cei plecați atunci.
-
Nū confūnda papūsa cū papūsarii. Nea Nelū a fost ales de comūn acord de cei 2 mai mari cū ceva timp inainte. Apoi… de popūlatie. Sincer, nici nū stiū daca se pūtea altfel.
E totūsi meritūl lūi ca in martie nū am avūt soarta rezervata vecinilor din sūdvest care n-aū avūt pe cineva cū abilitatea lūi nea nelū(care n-a fost chiar papūsa ūsor de prostit pe care si-o doreaū ūnii). Eū am mai zis, yalta, malta, tot ūn drac. Toata lūmea iti vrea binele. Nū-i lasa sa ti-l ia.“Iară noi? noi, epigonii?… Simțiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, ūrâte,
Măști râzânde, pūse bine pe-ūn caracter inimic;
Dūmnezeūl nostrū: ūmbră, patria noastră: o frază;
În noi totūl e spoială, totū-i lūstrū fără bază;
Voi credeați în scrisūl vostrū, noi nū credem în nimic!”#idiocracy
-
-
-
Ulterior s-a transformat in lovitura de stat.
A fost o adevarata revolutie. Faptul ca a fost deturnata mai apoi de niste persoane interesate este complet altceva. Dar sa nu minimizam sentimentele noastre de atunci si idealurile pentru care unii dintre noi si-au pierdut viata. Traiasca Romania!
-
Ulterior s-a transformat in lovitura de stat.