Timișorenii care locuiesc lângă stația de mixturi asfaltice a SDM susțin că încearcă încă din 2012, adică de cinci ani, să îi convingă pe cei responsabili să mute stația Societății de Drumuri Municipale în afara zonei locuite.
„Vă solicităm să luați măsuri pentru conformarea la prevederile legislației privind protecția mediului, precum și pentru conformarea la dispozițiile din Norma aprobată prin OMS nr. 119/2014 în cazul stației de mixturi asfaltice și betoane aparținând societății Drumuri Municipale Timișoara, cu sediul în Timișoara, str. Eternității nr. 45. În fapt, prin activitatea stației de mixturi asfaltice adiacentă străzii Nicorești și cu acces din str. Bujorilor din Timișoara, se încalcă prevederile legislației privind protecția mediului, deoarece prin amplasarea stației în imediata proximitate a locuințelor colective și individuale se produce un disconfort accentuat riveranilor, iar nocivitățile fizice depășesc limitele maxime admisibile din standardele în vigoare. De asemenea, prin amplasamentul stației de mixturi asfaltice cu acces din str. Bujorilor, sunt încălcate dispozițiile obligatorii ale art. 11 alin. 1 din norma aprobată prin OMS 119/2014, deoarece aceasta este situată în imediata vecinătate a locuințelor colective/individuale”, se arată într-o adresă trimisă de cei ce locuiesc în apropierea stației SDM, către Garda Națională de Mediu a României, adresă semnată de mai mult de 20 de oameni ce locuiesc pe str. Bujorilor sau str. Nicorești.
Un cititor tion.ro susține că s-a săturat să se lupte cu morile de vânt împotriva municipalității și a societății al cărei unic acționar este Consiliul Local Timișoara. A găsit și autorizația emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara, dar spune că legea este încălcată cras de cei implicați. Autorizația este valabilă până în 10.10.2022.
„Prin autorizația nr. 11109 din 10.10.2012, emisă de ARPM Timișoara, SDM a fost autorizată să desfășoare activități de fabricare a betonului, produselor din beton, mixturi asfaltice și transport rutier de la punctul de lucru din str. Bujorilor. Cu toate că, potrivit art. 13 din Ordinul nr. 462/1993 privind aprobarea Condițiilor tehnice privind protecția atmosferei și normelor metodologice privind determinarea emisiilor de poluanți atmosferici produși de surse staționare, deținătorii instalațiilor staționare au obligația de a-și supraveghea sistematic nivelurile emisiilor și a asigura încadrarea în limitele impuse de prezentele condiții tehnice, ARPM Timișoara nu a impus SDM să monitorizeze periodic emisiile în atmosferă. În cazul altor autorizații emise de agențiile pentru protecția mediului, s-a impus agenților economici să efectueze analize pentru emisiile de pulberi sedimentabile anual și chiar lunar”, ne-a scris cititorul nostru.
Timișoreanul revoltat susține că solicitantul trebuie să prezinte aspecte legate de impactul activității asupra așezărilor umane și distanța față de zonele locuite, iar ARPM ar fi refuzat eliberarea documentelor ce au stat la baza emiterii autorizației de mediu în favoarea SDM.
Într-un răspuns primit de locuitorii din zonă de la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, scrie negru pe alb că „prin autorizația de mediu pentru SC Drumuri Municipale SRL nu s-a impus monitorizarea emisiilor atmosferice”. Oamenii sunt îndrumați de către directorul APM Timiș să se adrese Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, pentru că această instituție are atribuții de control.
„În fapt, stația de mixturi asfaltice și betoane se află la numai câțiva metri de case și de un bloc de locuințe cu 5 etaje. S-au făcut solicitări pentru remedierea situației însă, până în prezent nu s-a primit niciun răspuns. Amplasamentul stației de mixturi asfaltice contravine prevederilor art. 11 din OMS nr. 119/2014 care prevede că acestea trebuie amplasate la o distanță de cel puțin 500 metri față de zonele locuite. Locuitorii din zonă au solicitat cel puțin din anul 2012 mutarea stației SDM în afara zonei locuite”, ne-a mai scris cititorul tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!