Astfel, în sezonul rece 2010-2011 vor beneficia de ajutoare de la Guvern pentru încălzirea locuinţei familiile şi persoanele singure care realizează venituri lunare nete de până la 615 lei pe membru de familie, iar de sprijin de la bugetul local cei cu venituri de până la 1.000 de lei la Timişoara. Asta, în condiţiile în care preţul local al energiei termice facturate populaţiei a fost majorat la 252,16 lei din această toamnă în municipiul Timişoara.
Aleşii locali au aprobat, în plenul de marţi, un proiect de hotărâre privind metodologia utilizată pentru acordarea ajutoarelor suplimentare de încălzire a locuinţei în sistem centralizat pentru categoriile defavorizate de persoane.
Viceprimarul Sorin Grindeanu a propus, printr-un amendament, ca ajutoarele acordate de la bugetul local să meargă până la 1.000 de lei – venit net lunar pe membru de familie. Amendamentul a fost aprobat în plenul Consiliului Local, la fel ca şi proiectul în ansamblu.
„Până acum grila era până la un venit lunar net pe membru de familie de 900 de lei, cu procent de ajutorare (n. r. – compensare procentuală lunară) de 10% între 800,01 lei şi 900 de lei. Am modificat procentul de ajutorare la 12% între 800,01 şi 900 de lei şi s-a adăugat încă o poziţie în grilă, şi anume se vor da ajutoare şi pentru cei cu venituri între 900 şi 1.000 de lei, cu un procent de ajutorare de 7%. Practic am mărit plaja populaţiei care primeşte ajutoare”, a explicat Grindeanu.
Acest lucru va însemna un efort de „câteva milioane de lei” din partea municipalităţii, estimează primarul Gheorghe Ciuhandu. „Vom face o evaluare pentru că iniţial ne-am limitat la categorii de 900 de lei per cetăţean, acum urcându-se până la 1.000 de lei o să vedem ce înseamnă acest lucru, dar oricum vor fi câteva miliarde de lei în plus. Adică milioane în bani noi. După evaluările noastre, până acum ar fi beneficiat mai bine de 20.000 de familii de aceste ajutoare, acum cu această categorie suplimentară nu pot să vă dau încă o cifră exactă. Eu anticipez că în cursul lunii noiembrie vom avea cifra exactă şi atunci vom putea face un calcul exact, vom vedea despre ce efort va fi vorba”, a afirmat Ciuhandu.
Peste 2.000 de cereri de debransare
În ceea ce priveşte persoanele care au hotărât să se deconecteze de la sistemul centralizat de încălzire, primarul a declarat că la Colterm există peste 2.000 de cereri de debranşare. „Eu ştiu că deocamdată sunt în jur de 2.000 şi ceva de oameni care au cerut debranşarea şi sezonul s-a încheiat. Deci dânşii au opţiunea să treacă pe centrale proprii sau altă opţiune pe care au ales-o. Cei care s-au debranşat ilegal vor suporta consecinţele şi există două tipuri de consecinţe. Poate să fie una contravenţioanlă, dacă de exemplu asociaţia de locatari ne sesizează şi mai rău ar fi să fie o consecinţă tehnică, care să ducă la explozii sau la alte evenimente nedorite”, a adăugat edilul-şef.
Din această săptămână, la cele 16 puncte operative ale Colterm din oraş a început distribuirea formularelor reprezentând cererile şi declaraţiile pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei în sistem centralizat.
Cererile şi declaraţiile, însoţite de acte doveditoare privind componenţa familiei, veniturile nete realizate în luna anterioară depunerii solicitării şi actul prin care titularul cererii îşi dovedeşte calitatea faţă de imobilul pentru care solicită ajutorul (proprietar, chiriaş, etc.) vor fi colectate în perioada 1-12 noiembrie 2010.
Pentru verificarea veridicităţii datelor declarate de persoanele care solicită ajutoare se vor efectua anchete sociale prin sondaj.
Citiți principiile noastre de moderare aici!