Viceprimarul Axelle Lego are printre atribuţii chiar coordonarea acestor consilii de cartier, la Mulhouse. Ea a venit la Timişoara însoţită de încă un funcţionar al primăriei din oraşul francez, care răspunde de aceste consilii, vicepreşedintele şi secretarul unor consilii de cartier, care le-au explicat timişorenilor cum funcţionează lucrurile la ei. În Mulhouse există 16 astfel de consilii consultative de cartier, în timp ce la Timişoara sunt 19. Diferenţa este că în oraşul francez acestea sunt conduse de aleşi locali, în timp ce la noi sunt conduse de cetăţeni, care trebuie să conlucreze cu autorităţile locale pentru a rezolva problemele oamenilor din cartierele pe care le reprezintă. Întâlnirea de la primărie s-a dorit a fi un schimb de experienţă.
Viceprimarul Adrian Orza a vorbit despre ceea ce înseamnă democraţia participativă şi voluntariatul pe care îl fac cetăţenii implicaţi în activitatea consiliilor consultative de cartier la Timişoara, dar şi modul în care autorităţile iau de regulă contact cu cetăţenii în România, „cu poporul”, în perioada campaniilor electorale, deşi „există viaţă şi după”, a ţinut să precizeze edilul.
Viceprimarul Axelle Lego a venit cu mai multe propuneri pentru eficientizarea activităţii acestor consilii de cartier: dezvoltarea informării şi a comunicării cu locuitorii, crearea unui dialog foarte bun între locuitori şi aleşi, punerea în valoare a iniţiativelor semnificative care vin din partea consiliilor de cartier, conlucrarea între consiliile de cartier, realizarea unor ziare de cartier, implicarea acestor consilii în luarea deciziilor administrative la nivel local etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!