Luna noiembrie marchează finalul proiectului realizat de organizaţia timişoreană Student Plus, dedicat promovării sportului românesc pierdut, oina. În cele 6 luni de activități au fost implicați oameni din toată țara care au cooperat pentru „Recuperarea sportului tradițional românesc: OINA, în marile orașe din România”, așa cum spune titlul proiectului. Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, prin aria tematică Patrimoniul Cultural Imaterial.
În perioada 15 iunie -15 noiembrie 2016 a fost realizat un curs de inițiere în oină pentru 25 de profesori de educație fizică din toată țara, la Eforie Nord; a fost realizată o cercetare sociologică în rândul a 1.250 de elevi. De asemenea, a fost realizată o Campanie de promovare națională compusă din website, comunicate de presă, pagină de Facebook, participări ale echipei de proiect la emisiuni TV și radio, articole în presa scrisă și online. A fost realizat un film documentar cu titlul: „Oina – de la rural la urban”.
Prin aceste activități, s-a urmărit crearea de instrumente care să contribuie la practicarea și promovarea oinei, inclusiv după încheierea proiectului, iar cel mai durabil rezultat poate fi considerat pregătirea profesorilor de educație fizică care au început lecțiile de oină în școlile lor. Mai mult decât atât, într-o strânsă colaborare cu Federația Română de Oină, ei formează acum o rețea de promotori care pot oferi informare și sprijin și pentru alți profesori sau persoane care doresc să practice oina.
OINA, din mediul virtual, în cel real
În ceea ce privește obiectivul final, pe termen lung, și anume, apropierea generației tinere din mediul urban de sportul național, atât la nivel de reflecție, precum și prin practicarea lui efectivă, proiectul înregistrează rezultatele scontate. Astfel, în cele 25 de școli partenere din țară, printre acestea şi Şcoala generală 24 din Timişoara, cadrele didactice inițiate în oină au ținut lecții demonstrative, au recrutat tineri pentru echipele de oină ale școlilor și au ținut prezentări în fața colegilor. Conform estimărilor, ca urmare a acestui proiect, peste 4.000 de elevi au participat la lecții demonstrative de oină. Astfel, în decembrie va avea loc organizarea primului Campionat Național de Oină Fete, la Reșița.
Organizațiile și instituțiile partenere ale proiectului au fost Federația Română de Oină, Facultatea de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest Timișoara, respectiv Asociația Specialiștilor și Practicienilor în Economie Socială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!