Invitație la dezbatere publică
Primăria Timișoara (PMT) îi invită pe cetățenii interesați la o dezbatere publică pe tema bugetului local pe anul 2023. Dezbaterea va avea loc vineri, 3 februarie, de la ora 12, în Sala de Consiliu a PMT (Bd. C.D. Loga 1, et. 1), dar și on-line, pe platforma ZOOM.
Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii, cetățenii se pot adresa în scris Direcției Secretariat General – Serviciul Administrație Locală sau în format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, până mâine, la ora 11.
Persoanele care doresc să participe online la dezbatere trebuie să își anunțe intenția tot până mâine, 3 februarie, la ora 11. Totodată, acestea trebuie să transmită opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail menționată mai sus, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării la ședință prin intermediul platformei online.
Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de 3 minute pentru fiecare participant.
În 2022, la dezbaterea publică pe tema bugetului local, doar trei cetățeni dintre cei înscriși au luat cuvântul, însă nu neapărat pentru a vorbi strict despre buget.
Propunerea de buget pentru 2023
Proiectul de buget pentru anul 2023, precum și anexele acestuia pot fi consultate integral AICI. Bugetul total se ridică la peste 2,4 miliarde de lei, mai mare față de cel din 2022, de cca. 2 miliarde de lei. Pentru cheltuielile de funcționare, propunerea de buget prevede 1,09 miliarde de lei, iar pentru dezvoltare (continuarea și finalizarea investițiilor) sunt prevăzuți 1,27 miliarde de lei.
Pentru anul acesta a fost preconizată o creștere a veniturilor din cote defalcate din impozitul pe venit de 13,6%, în comparație cu anul 2022. Acest lucru înseamnă 82 de milioane de lei în plus la bugetul local.
De asemenea, anul 2023 este ultimul an în care pot fi finalizate proiectele pe fonduri europene din cadrul multianual 2014-2020. Prin urmare, și aici se estimează o creștere de 115 milioane de lei prin atragerea de fonduri europene.
Cum impozitele locale nu au crescut, fiind doar indexate în funcție de rata inflației din 2021, prin încasarea acestora vor veni la buget doar 5 milioane de lei în plus față de anul trecut.
Pentru Colterm au fost alocați mai mulți bani comparativ cu anul trecut – 165 de milioane de lei față de 120 de milioane de lei, folosiți pentru plata cheltuielile curente (gaz, cărbuni), dar și din care să poată compania Colterm să achiziționeze certificatele verzi aferente anului precedent, fără de care ar risca să intre în faliment.
Pentru iluminatul public sunt prevăzuți 24 de milioane de lei, comparativ cu 10 milioane de lei care au fost dați în 2022. Alte creșteri pentru funcționare includ o creștere de 8,9 milioane de lei pentru asigurările sociale.
Marile șantiere din Timișoara vor merge înainte, însă prioritare sunt investițiile cu finanțări aferente cadrului multianual precedent, în mod particular șantierele finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Printre obiectivele finanțate pe acest program se numără Reabilitarea Căii Bogdăneștilor, Extinderea și Reabilitarea Clinicii de Balneologie, Construcția și Dotarea unui nou corp la Liceul Waldorf sau Construcția unui Centrul Cultural și Educațional în Kuncz, precum și multe altele.
În ceea ce privește cinematografele Timișoarei, șantierele de la cinema Studio, Timiș, Dacia și centrul din Kuncz vor fi finalizate în acest, iar Primăria Timișoara va finanța programul cultural și proiectele de cultură cu 61 mil lei, prin proceduri competitive.
În total, pentru Capitala Europeană a Culturii, primăria va aloca 186,7 milioane de lei, la care se adaugă 51 de milioane lei din partea Ministerului Culturii.
2022 vs 2023
În anul 2022, proiecțiile pentru bugetul Timișoarei au fost prezentate de primarul Dominic Fritz în data de 9 februarie. Din acel moment, bugetul local 2022 a intrat în consultare publică. Până în 20 februarie, cei interesați s-au putut înscrie pentru a participa la dezbaterea publică, organizată o zi mai târziu, în 21 februarie, deci la aproape două săptămâni după prezentarea propunerii de buget. Bugetul Timișoarei pe anul 2022 a fost aprobat în ședința Consiliului Local în 1 martie, cu 16 amendamente față de propunerea inițială.
Revenind la anul curent, mai mulți consilieri locali au atras atenția că adoptarea bugetului public fără o dezbatere publică încalcă legea.
„Adoptarea bugetului public fără o dezbatere publică încalcă grav articole din lege, încalcă principiul transparentei și publicității, dar încalcă și bunul simț al democrației”, a transmis viceprimarul liberal Cosmin Tabără.
La rândul său, consilierul local Ștefan Sandu (PNL) este de părere că dezbaterea publică este un pas obligatoriu, chiar dacă modificările aduse nu sunt semnificative.
„Ce este însă de notat este că NICIODATĂ, dar ABSOLUT NICIODATĂ în istoria de după 1989, nu și-a permis cineva să aducă bugetul în ultima clipă, să nu fie consultat de cetățeni, dezbătut în presă sau din timp de grupurile consilierilor, negociat între toate grupurile. Chiar dacă bugetul nu a fost schimbat vreodată în profunzime nici de cetățeni, nici de ONG-URI, această dezbatere și consultare cu cei interesați a ajutat întotdeauna la identificarea unor priorități dar mai ales arată un minim respect pentru cetățenii acestui oraș”, a declarat consilierul local Ștefan Sandu.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!