Fundația Comunitară Timișoara (FCTM) a lansat un sondaj pentru timișoreni. În perioada august – septembrie, cetățenii au putut vota proiectele pe care le consideră cele mai importante. Peste 2.000 de persoane au răspuns întrebărilor care vizau diferite probleme cu care se confruntă orașul, notând atât prioritatea acestora, cât și satisfacția cu privire la modul în care administrația publică reușește să le rezolve.
„În total, au răspuns întrebărilor online 2.151 de persoane care locuiesc sau lucrează în orașul Timișoara. Opinia și percepția lor este foarte importantă având în vedere că cei care au răspuns reprezintă populația activă a orașului Timișoara, cei interesați de orașul în care locuiesc, de schimbările de care este nevoie pentru ca Timișoara să fie un oraș mai curat, mai prietenos cu mediul înconjurător și mai confortabil pentru cetățenii săi”, spun cei de la Fundația Comunitară Timișoara.
Salubritatea stradală este o prioritate
94,2% dintre respondenți au considerat că salubritatea stradală este o prioritate, urmată de sistemul de sănătate (90,1%). Pe următoarele locuri se situează accesul pentru pietoni (86%), transportul public (82,5) și educația (78,3%), transportul cu bicicletele (71,6%), cultura (63,3%), serviciile sociale pentru bătrâni (56,5%), locuințele sociale (45,2%) și cantinele sociale (45,1%).
„Timișorenii sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de cum abordează Primăria Timișoara sănătatea, salubritatea stradală, transportul public și accesul pentru pietoni. Ele au o importanță mare, dar satisfacția față de felul în care tratează primăria temele acestea este mică, așadar concluzia în urma sondajului de opinie este că aceste patru priorități trebuie urgentate.
De asemenea, foarte mulți respondenți au mai sesizat și lipsa unor spații verzi îngrijite, lipsa unor parcuri de agrement, lipsa parcărilor și a infrastructurii sportive”, conform FCTM.
Cele mai multe răspunsuri au venit din parte tinerilor între 24 și 44 de ani (62%). 85% dintre respondenți au nivel de educație ridicat și 70% lucrează în sistemul privat, sunt free-lanceri sau au propria afacere. Pentru ca respondenții să poată participa la sondaj trebuiau să fie din Timișoara sau să lucreze aici.
„Rezultatele acestui sondaj nu sunt reprezentative la nivelul populației Timișoarei și nu reflectă opinia tuturor cetățenilor orașului, ci numai a celor care au răspuns acestui demers”, menționează cei de la FCTM.
Proiectele vor fi discutate cu administrațiile locale
Concomitent, acest sondaj a fost lansat și în București (Sector 1), Reșița, Buzău și Râmnicu Vâlcea. Proiectele aflate în topul listei vor fi discutate cu administrațiile locale, vor fi susținute și argumentate. Fundația Comunitară Timișoara va iniția un dialog extins cu societatea civilă pentru a identifica oamenii care își doresc să se implice în acțiuni civice la nivel local. Și primăria și-a manifestat „deschiderea de a face demersurile pentru o implicare civică activă a cetățenilor și transparență în deciziile locale”.
„În perioada următoare, Fundația Comunitară Timișoara va iniția un dialog extins cu societatea civilă pentru a identifica oamenii care își doresc să se implice în acțiuni civice la nivel local, ei vor fi sprijiniți și încurajați de a influența politicile publice locale prin activitățile lor. Împreună cu timișorenii și administrație publică locală, vom căuta soluții, vom propune rezolvări, dar vom face și campanii de monitorizare a autorităților publice locale pentru a ne asigura că aceste priorități sunt puse în practică. Primăria Timișoara și-a manifestat deschiderea de a face demersurile pentru o implicare civică activă a cetățenilor și transparență în deciziile locale”, mai spun reprezentanții Fundației Comunitare Timișoara.
Sondajul a avut loc în proiectul „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local” derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
„Proiectul este conceput pentru a genera prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale”, conchid cei de la Fundația Comunitară Timișoara.
Rezultatele complete pot fi consultate AICI.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Sondaj-exercițiu pentru Timișoara. Votează cele mai importante proiecte pentru oraș!
Trimite articolul
XDeci e nevoie si de curatenie! Nu e de ajuns ca unii primesc caldura!
Dacă Tot comentează unii de curățenia deficitara, înseamnă că în rest e bine tot, fainosag..
Pe mine unul ma exasperează mai mult sirenele necontenit a salvarilor. La fel si derbedeii pe doua roti cu motociclete tunate ilegal.. La fel si vitezomanii cu tot felu de mașini. Plus cei ce parchează pe trotuare și spațiul verde
-
Foarte bun comentariul tău .
Ai perfectă dreptate, subscriu intru totul !!!
👍 -
Sti tu ca sunt tunate ilegal?sau in viziunea ta ingusta Tuningul in sine este ilegal? iar daca te deranjeaza sirenele du-te fa un control psihiatric …banuiesc ca esti nevrotic si bipolar
Iluminatul trotuarelor e jalnic, mergi in anumite zone si e bezna
Orasul e murdar, nematurat de luni bune, iar chezasie stau mormanele de frunze de pe toate strazile din oras pe care nu le matura si aduna nimeni. Poate ca Fritzi nu poate rupe contractele de curatenie, dar nici personal din primarie nu poate deplasa ca sa verifice daca firmele de salubritate isi fac treaba? Daca nu pleca din Iosefin, sau ar mai fi dat ture cu bicicleta, primarul ar fi vazut cu ochii lui care e curatenia pe strazi si pe pistele de biciclete. Praful si noroaiele ne ingroapa iar oamenii incep sa-si piarda rabdarea.
Sunt surprins că nu apar lucruri legate de sport popular: bazine de înot, săli de sport, etc. Hipsterasi care au votat merg la fitness i guess.