Consilierii locali au adoptat, marți, creșterea prețului gigacaloriei, în condițiile în care a crescut și prețul gazului. Potrivit proiectului de hotărâre, prețul de producție al gigacaloriei crește de la 374,26 lei/Gcal, sumă ce include TVA, la 398,49 lei/Gcal, inclusiv TVA. Dacă la începutul lunii primarul Nicolae Robu nu știa dacă primăria poate crește și subvenția, iată că s-a găsit o soluție, așa că municipalitatea plusează, anul acesta, cu 10 milioane de lei. În total, Colterm ar primi 55,25 de milioane de lei, conform calculelor din bugetul companiei de termoficare pe anul 2017, ceea ce înseamnă puțin peste 12 milioane de euro.
„Prețul nou al gigacaloriei, cu TVA inclus, ar fi de 398 de lei. Actualmente este 374 de lei, deci avem o creștere a costurilor cu 24 de lei. Subvenția actuală este de 132 de lei, se propune creșterea subvenției la 156 de lei, astfel încât prețul gigacaloriei la cetățeni să rămână neschimbat, adică 242 de lei. Subvenția anuală ar crește cu aproximativ 10 milioane. Se vorbește, după cum știm, de scăderea TVA la 5% de la 1 ianuarie. Dacă se va întâmpla și eu sper să se întâmple, atunci se compensează creșterea subvenției pe care noi trebuie să o acordăm de la bugetul local. Colterm a făcut eforturi foarte mari pentru eficientizare în acești ani. Dacă facem diferența venituri-cheltuieli și lăsăm la o parte pietrele de moară care încă atârnă pe picioarele Colterm, compania este pe profit. De altfel, ministrul de resort a și lăudat Colterm, spunând că la Timișoara, prin măsurile luate, s-a ajuns la eficientizare, drept urmare nu sunt valabile explicațiile altora că e o banalitate ca aceste companii să lucreze pe pierdere”, le-a explicat primarul Timișoarei consilierilor locali care au votat creșterea prețului gigacaloriei, dar și a subvenției.
Potrivit edilului-șef, consumul anual, pe Timișoara, este de 420.000-430.000 de gigacalorii, în condițiile în care Colterm mai are aproximativ 65.000 de abonați.
„Avem încă multe de tras și, din păcate, băncile nu ne dau credit. Din păcate, nici guvernul nu vine să mai ajute aceste datorii în privința datoriilor istorice. E o vină istorică, în timp s-au cumulat aceste datorii, nu e nici vina managementului local. Ar trebui să se facă o intervenție, consider eu, pentru a da o șansă acestor companii să plece în condiții corecte, nu cu pierderi de moară atârnate. Eu zic că putem să aprobăm, vă rog să votați acest proiect astfel încât să creștem subvenția de la 132 de lei la 156 de lei, deci cu 24 de lei/Gcal”, a mai spus Robu.
Consilierii locali au avut și alte întrebări. De exemplu, Adrian Orza a vrut să știe ce se întâmplă dacă Uniunea Europeană impune retragerea subvenției. Răspunsul a venit rapid tot de la Nicolae Robu: România nu trebuie să se pună în picioare în fața UE.
„Este un anumit grafic de retragere a subvenției. Graficul nu s-a respectat. Eu cred că România trebuie să stea în picioare, și nu în genunchi, în fața forurilor europene. Acolo unde există interes pentru țările cele mai puternice ale UE se plătește subvenție. Mă refer la agricultură, unde este interes să se plătească subvenție se plătește. România trebuie să pună piciorul în prag să spună că este hotărârea noastră de a subvenționa termoficarea. La ora actuală încă avem circa 65.000 de abonați. Închipuiți-vă că vor apărea 65.000 de centrale termice proprii. Păi ne expunem ca securitate cumplit, dar pe deasupra am citit zilele trecute despre un raport făcut în Cluj-Napoca, un studiu privind compușii chimici de orice tipuri pe care centralele le degajă. Era ceva de speriat, eu nu am văzut raportul propriu-zis, dar este făcut de o universitate de renume, foarte serioasă. Se spunea acolo că se degajă, în primul rând în apartamente, dar în mare măsură și în atmosferă, un număr important de compuși ca fiind cancerigeni. Nu ne putem juca cu lucruri de genul acesta”, a mai explicat Robu.
În condițiile în care municipalitatea nu ar mai putea plăti subvenție, atunci timișorenii s-ar debranșa în masă, iar Colterm ar da faliment, recunoaște Robu.
„În momentul de față sunt 65.000 de familii în oraș care depind de deciziile pe care le luăm noi. Cred că trebuie, România ca țară, să-și manifeste interesul ei, dincolo de orice politici stabilite dintr-un birou sau altul, fie el chiar și la Bruxelles”, a conchis Robu.
Proiectul privind aprobarea prețului local al energiei termice livrată de Colterm a fost adoptat cu 20 de voturi.
[related-post post_id=”1916443″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!