Noul ceas a fost montat zilele trecute pe locul celui vechi, care nu mai funcţiona, în centrul oraşului. Este un ceas stradal tip Boulevard, cu o precizie de +/- 0.02 secunde pe an și sincronizare GPS, trece automat la ora de vară/ iarnă şi nu necesită reglaje, spun specialiştii. La fiecare sfert de oră trebuie să pornească un semnal sonor, două semnale la jumătatea de oră, trei la fiecare trei sferturi de oră şi patru la fiecare oră exactă, urmate de încă un număr de semnale sonore care vor indica ora la momentul respectiv. În plus, începând de la ora 8.00 până la 23.00, după semnalele care indică ora exactă este programată câte o colindă. De 1 decembrie, în centrul Timişoarei, în zona ceasului, va răsuna imnul naţional. Timişorenii vor putea asculta însă şi simfonii, în funcţie de cum este programat. Se pot programa diverse melodii, dar cea mai importantă caracteristică este exactitatea, susţin reprezentanţii companiei care au donat oraşului acest ceas.
„Sunt foarte fericit că am reuşit să facem în sfârşit ca aici, la doi paşi de Operă, în centrul oraşului, într-o zonă de referinţă a Timişoarei, să existe din nou un ceas, un ceas modern, un ceas frumos, foarte performant, ultraexact, pentru că este gândit şi realizat după cele mai noi idei, prin sincronizare automată cu ora la scară planetară. Se schimbă ora de vară şi înapoi de toamnă-iarnă în mod automat, poate fi programat să cânte şi, pe perioada de sărbători, vom putea asculta colinde aici în jurul lui, pentru că nu este un sistem de amplificare care să facă auzit sunetul lui la distanţă mare”, a declarat primarul Nicolae Robu, miercuri, la dezvelirea ceasului. Dacă luni, atunci când a fost montat, pe stâlpul pe care este amplasat ceasul putea fi văzută mare denumirea societăţii care l-a amplasat, acum reclama nu mai există. Robu spune că el este cel care a solicitat să fie acoperită denumirea, pentru că nu a vrut să se facă reclamă în acest mod companiei, urmând să fie montată eventual o plăcuţă cu donatorul dacă se doreşte acest lucru.
Noul ceas din Piaţa Victoriei a costat câteva mii de euro. „Este un ceas care a fost donat de către o companie printr-un program pe care l-am lansat prin care încercăm să capacităm agenţii economici să se implice în viaţa comunităţii. Ceasul valorează, cu TVA cu tot, în jur de 8.000 de euro”, a adăugat Robu. Potrivit donatorului, ceasul a costat 6.600 de euro.
În ceea ce priveşte vechiul ceas din centru acesta ar putea fi admirat pe viitor la muzeul de la Memorialul Revoluţiei.
„Vechiul ceas este defect de câţiva ani şi specialiştii spun că nu mai poate fi reparat, eventual prin străinătate, dar cu costuri foarte mari. Noi vom avea grijă de el pentru că este o piesă de muzeu pentru Timişoara. Era ruşinos să avem aici un stâlp, care şi el arăta prost. Vechiul ceas trebuie păstrat cu grijă şi poate că e o idee bună ca muzeul să îl preia”, a conchis primarul.
Următorul pas este reabilitarea ceasului floral din zona centrală a Timişoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!