Concret, potrivit administratorului special al companiei locale de termoficare Colterm, la începutul lunii august, compania va avea deja depozitate 30.000 de tone de cărbune și înmagazinați 60.000 de MWh de gaz. Cantitățile sunt sensibil mai mari decât anul trecut. În 2022, la începutul lunii august, compania avea 19.000 de tone de cărbune și 11.000 MWh de gaze.
„Vom încheia luna aceasta cu, probabil, 30.000 de tone de cărbune, mai mult decât am avut anul trecut. Cei 60.000 de MW de gaz înmagazinați sunt superiori cantității pe care o aveam anul trecut. Cele două contracte de cărbune care urmează să expire în lunile următoare vor fi reînnoite. Deja suntem în negocieri și urmează cumva să le perfectăm”, a declarat Cristian Amza.
„Timișorenii pot sta liniștiți”
La întrebările puse de subprefectul Sorin Ionescu, concluzia administratorului special al Colterm ar fi că timișorenii pot sta liniștiți la iarnă. Singura incertitudine era legată de licența de la ANRE, care până la urmă a fost obținută. Tocmai de aceea a fost și amânată semnarea noilor contracte pentru cărbune, dar așa cum a spus și Amza, negocierile au intrat acum în linie dreaptă.
„Singurul motiv pentru care nu au fost deja semnate (contractele pentru cărbune – n.r.) a fost – hai, să spunem – greutatea în obținerea licenței de la ANRE, pe care acum o avem. De altfel, ieri am și ridicat-o de la sediul ANRE. Colterm va mai furniza, transporta și distribui agentul termic aproape încă un an de zile, până la anul, în iunie, urmând ca trei ani de zile să funcționăm doar pentru partea de producție. Partea aceasta de transport, furnizare și distribuție urmează să treacă într-un serviciu public al Primăriei Timișoara. Partea de lucrări-reparații merge conform planului. Partea de retehnologizare a rețelei primare se va încheia în câteva săptămâni. Instalațiile pe care le avem la CET Centru și CET Sud urmează să fie în stare mai mult decât bună de funcționare la începutul noului sezon. (…)
Iarna va veni și nu mai trebuie să ne ia prin surprindere. De altfel, la fel cum serviciile Colterm au fost mai mult decât decente și în iarna care a trecut, la fel vom furniza și anul acesta. Nu mă aștept să avem sincope majore în partea de furnizare, respectiv în partea de gestionare a stocurilor”, a conchis Amza.
Ceilalți membri ai colegiului prefectural nu au avut întrebări pentru administratorul special al Colterm, dar subprefectul social-democrat Sorin Ionescu a ținut să menționeze că „așa cum știți, Guvernul României este alături de Timișoara și Colterm SA, astfel încât cetățenii să nu mai treacă prin ceea ce au trecut din păcate în urmă cu doi ani”.
De la anul, Colterm rămâne doar cu producția
În ceea ce privește noul plan privind termoficarea din Timișoara, cel la care a făcut referire inclusiv Amza, vă amintim că acesta a fost aprobat și de comitetul creditorilor Colterm la începutul acestei luni. Asta după ce consilierii locali îl aprobaseră încă de la mijlocul lunii iunie, cu câteva săptămâni înainte de expirarea contractului existent anterior. Inițial, în comitet a fost balotaj, motiv pentru care aceiași consilieri locali au fost nevoiți să prelungească temporar, cu o lună, înțelegerea veche. În acest răstimp, însă, s-a ajuns la o înțelegere, iar creditorii au fost de acord cu propunerea municipalității.
Ce prevede acest nou plan? Așa cum explica și Amza, faptul că partea de transport, furnizare și distribuție a agentului va fi preluată de primărie, printr-un serviciu propriu, din iulie 2024. Potrivit declarațiilor primarului Dominic Fritz din luna mai, Colterm se va putea „concentra” pe partea de producție, va fi plătită exact cât va „scoate pe poarta fabricii” și nu va mai „depinde de pierderile tehnologice” plătite – sau nu – de primărie pentru sistemul de distribuție învechit.
Trimite articolul
XCu asemenea conducatori nimic nu este sigur.
Așteptăm ” provincia ” ( postacii din partea psd-isto-liberalo-auristă ) !
-
De ce ii astepti, ai ramas fara baterii la instrument ?
-
Mai lasa drogurile, Timisoara nu e capitala tarii sa atepti tu provincia. Trezeste-te la realitate, Timisoara e provincia.
-
irelevant ca timisoara nu e capitala. useristu se referea la useristi ca ar fi “capitala”, iar ceilalti, niste provinciali. atat poate un userist, sa spuna ca peste 90% din concetateni sunt niste inapoiati care nu pricep ei de ce usere este miezu’ din fanta. pai zic sa le dorim drum bun spre irelevanta acestor foarte superiori culti in cap🤪.
#🤪
-
Februarue 2024: “, Colterm mai are rezerve de gaz si carbune doar pentru inca 14 zile. Iarna neasteptat de friguroasa a dat peste cap calculele facute in vara. Nimeni nu a putut anticipa o iarna atat de friguroasa, a declarat Cristian Amza, administratorul special al Colterm””
-
Mi-ai citit gândurile…
eu o sa dorm linistit stiind ca nu mai sunt intr-o locuinta colterm
Cand un oras de dimensiunile Timisoarei face planuri legate de infrastructura de baza de pe un an pe altul, nu prea poti dormi linistit