„Oamenii ajunşi în instanţă nu doresc în general medierea. Ei vor să le facă dreptate judecătorul. E o chestiune de percepţie. Românul preferă o autoritate cunoscută şi consacrată. Este o lipsă de informaţie. Le-am explicat efectele medierii şi tot nu au vrut să meargă la mediere. Chiar în procese între fraţi, care îşi împărţeau averea. Au refuzat categoric, din start, apoi, după un an, au venit şi au cerut bani pentru expertiză”, spune judecătorul Dumitru Hantea, de la Judecătoria Timişoara.
Medierea reprezintă o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei persoane specializate.
Dacă legea nu prevede altfel, persoanele fizice şi juridice pot recurge la mediere în mod voluntar, inclusiv după declanşarea unui proces, convenind să soluţioneze pe această cale conflicte în materie civilă, comercială, de familie, penală.
Mediatorii autorizaţi sunt înscrişi în Tabloul mediatorilor, întocmit de Consiliul de Mediere şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Consiliul de Mediere are obligaţia să actualizeze periodic şi cel puţin o dată pe an Tabloul mediatorilor şi să îl pună la dispoziţie celor interesaţi la sediul său, al instanţelor judecătoreşti, al autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina de internet a acestuia.
Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrare va fi suspendată la cererea părţilor. Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere. Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.
În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre. Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru învestirea acesteia.
Părţile aflate în conflict au dreptul să fie asistate de avocat sau de alte persoane, în condiţiile stabilite de comun acord. Totodată, în cursul medierii, părţile pot fi reprezentate de alte persoane, care pot face acte de dispoziţie, în conditiile legii.
În cazul în care părţile au încheiat numai o înţelegere parţială sau dacă medierea eşuează, orice parte se poate adresa instanţei judecătoreşti sau arbitrale competente.
Mai multe informaţii legate de mediere pot fi găsite pe www.medierea.ro.
C.C
Citiți principiile noastre de moderare aici!