Bucureştiul domină total piaţa plăţilor efectuate online cu cardul. Peste 60% din totalul acestui tip de plăţi sunt realizate aici, conform unui studiu realizat de Netopia mobilPay, unul dintre principalii operatori de asemenea plăţi electronice mobile şi online de pe piaţa românească.
Pe locul doi în acest clasament se situează, la mare distanţă, Cluj – Napoca, cu o pondere de 5%, respectiv Timişoara cu 4,9% din totalul tranzacţiilor online procesate anul acesta. Urmează Iaşi, Constanţa şi Braşov, fiecare cu o pondere de aproximativ 3%.
Profilul clientului care efectuează plăţi electronice arată că majoritatea sunt tineri, circa 46% au între 25 şi 34 de ani, urmaţi de cei între 35 şi 45 ani, uşor peste 22%, şi de tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani, 17% din total. Cei care folosesc cel mai puţin cardul online, pentru cumpărăturile pe Internet, sunt persoanele cu vârste de peste 55 ani, doar 4%, în timp ce numai 2% dintre cei care au peste 65 de ani plătesc online.
De ce aleg timişorenii să utilizeze plăţile electronice online?
„În primul rând pentru comoditate, acest sistem mă scapă de o grămadă de drumuri şi de timpul aferent pierdut. Este comod, stai acasă şi plăteşti ce ai de plătit. Folosesc sistemul mai ales pentru plata facturilor de utilităţi şi pentru cumpărături online”, am aflat de la Andreea Angelescu, unul dintre utilizatorii timişoreni ai plăţilor online.
„Este un sistem în care am încredere”, ne-a mai declarat Andreea.
Achiziţiile realizate pe Internet vizează mai ales produse şi servicii din zona turismului, a plăţii utilităţilor, digital şi IT&C, potrivit datelor companiei. Interesant, utilizatorii folosesc cardul la plăţile electronice în timpul săptămânii, începând cu ora 9 dimineaţa, şi până la 12 sau seara, respectiv după 19, când îşi termină programul la birou.
Citiți principiile noastre de moderare aici!