Mii de români au trecut doar sâmbătă graniţa spre Serbia, numai pentru a ajunge la Kikinda. Aici, în penultima zi a săptămânii, au avut loc cele mai importante momente ale Zilelor Dovleacului, simbolul turistic al localităţii sârbe.
Plăcinte cu ludaie, dar şi cu brânză, suveniruri cu adevărat hand-made şi nu chinezării, toate având ca temă dovleacul. Prăjituri din mămăligă, răchie, pecmez, toate, desigur, din ludaie, au fost puncte de interes pentru vizitatori, iar limba română s-a putut auzi la fiecare colţ.
„E interesant, îmi place, chiar e ceva diferit. Este prima dată când am venit la eveniment, deşi e atât de aproape de noi, sigur vin şi anul viitor”, am aflat de la unul dintre timişorenii veniţi la Kikinda.
Gazdele au ales o metodă specială pentru a promova nu numai oraşul unde are loc festivalul, dar şi comunităţile din jur. Fiecare a avut un stand propriu, iar la fiecare dintre acestea bunicuţe simpatice au oferit doritorilor plăcinte cu dovleac, dar nu numai, fiecare după cum se pricepe mai bine şi cum se prepară în acea zonă.
Povestea simbolului oraşului Kikinda
Surprinzător, momentul în care s-a gândit evenimentul, în urmă cu aproape 30 de ani, nu a fost neapărat legat de dovleac.
„Atunci când a fost gândit festivalul, în 1986, primăria a căutat să facă un eveniment care să devină unul simbol pentru oraş. Se spune că zona unde se află Kikinda are un relief atât de plat încât orice zonă de oraş poate fi din orice loc. Dovleacul este o tradiţie a zonei, de aceasta a fost adoptat ca şi subiect al festivalului. Acum, atunci când spui dovleac, spui Kikinda, toată lumea ştie!”, ne-a declarat Saša Tanackov, secretarul pentru dezvoltarea economică regională din cadrul Primăriei Kikinda.
Şi cum dovleacul nu e un simbol doar pentru Kikinda, organizatorii au avut iniţiativa de a căuta localităţi legate de dovleac. Iar pe listă a fost găsit şi Buzău, care va organiza un festival asemănător. Reprezentanţii orașului românesc, alături de cei ai altor localităţi și regiuni, din alte ţări care au ca simbol sau sunt legate de dovleac, au avut fiecare câte un stand în cadrul Zilelor Ludării.
„Ne-au găsit ei pe Facebook, ne-au invitat şi am acceptat. Noi avem acum un stand de promovare, ei vor avea unul asemănător la acţiunea noastră”, a spus reprezentanta Buzăului, îmbrăcată într-un frumos costum naţional muntenesc.
Recordul de anul trecut nu a fost depăşit
Momentul principal al festivalului este desemnarea celui mai mare dovleac, în cadrul unui concurs în care ţăranii îşi prezintă ”vedetele”. Anul acesta, cel mai mare dovleac a fost desemnat unul de 433 de kilograme, iar cel mai lung, unul de 1,92 de metri.
Recordul absolut a fost la ediţia de anul trecut, ludaia uriaşă a avut peste jumătate de tonă, mai precis 533 de kilograme.
Articole pe aceeași temă:
Invitatie de weekend pentru timisoreni. La Kikinda au loc Zilele Dovleacului
Citiți principiile noastre de moderare aici!