Consilierii locali au decis anul trecut, la propunerea angajaților primăriei, că 36 de clădiri neîngrijite din oraș intră la supraimpozitare, printre care și palate din Piața Victoriei, ceea ce înseamnă că proprietarii ar fi trebuit să plătească așa-zisa taxă pe paragină anul acesta. Impozitele pe clădiri au fost majorate cu 300 până la 500%, însă mulți proprietari au contestat măsurile și unii au ajuns chiar și în instanță.
Tribunalul Timiș a pronunțat recent două sentințe civile, care au rămas definitive prin decizii ale Curții de Apel Timișoara și care anulează în parte hotărârile de consiliu local privind majorarea impozitului pe clădiri. Mai precis, proprietarii de clădiri degradate au câștigat procesele cu primăria, iar sentințele în detaliu arată clar și de ce: pentru că funcționarii din primărie nu au respectat regulile impuse de consilierii locali. Adică nu au respectat legea!
Să le luăm pe rând. Societatea Euskatel SRL a cerut să fie anulată HCL 516/2017 privind aprobarea majorării cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2018, pentru imobilul situat în Timișoara, str. Eugeniu de Savoya 12, în care deține câteva apartamente. Același lucru l-a cerut și Elvira Iolanda Carol, pentru HCL 525/2017 privind majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2018, pentru imobilul situat în Timișoara, str. Take Ionescu 71.
În primul caz, instanța a decis că supraimpozitarea „s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor, fără emiterea somației către proprietari și fără a li se acorda acestora posibilitatea de a efectua lucrările de remediere a deficiențelor până la sfârșitul anului 2017”.
În al doilea caz s-a stabilit că „reclamanta nu a fost somată conform legii și nici nu i s-a dat posibilitatea să remedieze deficiențele constatate în cursul anului 2017 de către reprezentanții autorității locale”. Mai mult „documentația cuprinde o singură notă de constatare, fără a se emite o notă de constatare finală”, care oricum trebuia emisă „doar după verificările efectuate în primele 45 de zile ale anului 2018, conform pct. 13 din Anexa 1 la HCL 314/2017” (n.r. procedura cadru privind majorarea impozitului pe clădirile neîngrijite). Femeia care a dat în judecată primăria a acuzat comisia care a pregătit dosarele de supraimpozitare că a întocmit fișa de evaluare „în mod oneros”.
Cu diferențe de nuanțe, judecătorii spun același lucru: că funcționarii PMT nu au respectat regulile cerute de consiliul local pentru care lucrează. În ambele cazuri, contestațiile depuse de Consiliul Local Timișoara au fost respinse de instanță, ceea ce înseamnă că sentințele date de Tribunalul Timiș au rămas definitive.
Elvira Iolanda Carol a apucat să plătească impozitul majorat cu 400% în luna martie a acestui an, așa că a cerut ca primăria să plătească penalizări, însă această solicitare i-a fost respinsă, din motive tehnice.
Și femeia de afaceri Rodica Vlad a câștigat o acțiune în instanță cu privire la taxa pe paragină, în iulie. Tribunalul Timiș i-a dat dreptate și a anulat HCL 520/2017 privind aprobarea majorării cu 400% a impozitului pentru imobilul situat în Timișoara, Bd. Republicii nr. 11. Consiliul Local Timișoara a făcut recurs la Curtea de Apel Timișoara, iar judecătorii vor decide în 6 noiembrie.
SC Bega Turism SA, societatea fraților Cristescu, a câștigat tot la Tribunalul Timiș, în septembrie, în calitate de proprietar al unui apartament din clădirea aflată în Piața Sf. Gheorghe 1, care avea impozitul majorat cu 300%. Instanța a decis suspendarea hotărârii până la soluționarea definitivă a cauzei. Municipalitatea a depus contestație, termenul fiind stabilit pentru data de 13 noiembrie.
Cele două imobile, atât al Rodicăi Vlad, cât și cel deținut de frații Cristescu, sunt de ani buni într-o fază avansată de degradare. Întrebat despre primele procese pierdute, primarul Nicolae Robu recunoștea, în luna septembrie, că s-au făcut greșeli.
„S-a pierdut prin procedură, s-au făcut și greșeli anul trecut, din păcate. Aceste greșeli sunt speculate de avocații celor sancționați. În primă instanță, sunt proprietari care au câștigat, cred că sunt doi sau trei, pe motiv că ei au invocat că nu s-a făcut notificarea fix cum scrie în lege că trebuie făcută. Dar în orice caz, nu pe fond”, explica Robu.
Edilul Timișoarei estima recent că vor fi emise în jur de 2.000 de somații proprietarilor de clădiri degradate, până la sfârșitul anului 2018. Polițiștii locali anunță și ei din când în când că mai amendează din proprietari, iar în unele cazuri imobilele din care ajunge să pice tencuiala sunt înconjurate cu bandă galbenă, pentru ca trecătorii să știe că există un pericol dacă circulă pe lângă ele.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2082570″]
[related-post post_id=”1993451″]
[related-post post_id=”2063587″]
[related-post post_id=”2084026″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!