Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat la finele săptămânii trecute predarea amplasamentului către firma Lovrintim, cea care a câştigat licitaţia pentru modernizarea Parcului Justiţiei.
Lucrările se vor realiza printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Cum va arăta parcul după reabilitare? Fără garduri, cu o mulţime de flori, suprafeţe întinse cu iarbă, copaci mai mulţi ar trebui – proiectul prevede noi plantări, tăieri de corecţie şi întreţinere la arbori – şi alei eco.
„Am predat amplasamentul pentru modernizarea Parcului Justiţiei. Am semnat contractul de execuţie a lucrării. Se reamenajează şi completează spaţiile verzi pe o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi, se plantează peste 100.000 de bulbi, peste 50 de arbori şi arbuşti şi se refac suprafeţele gazonate pe aproape 17.000 de metri pătraţi. Se vor realiza un sistem modern de irigare şi o staţie de pompare a apei, se va reface iluminatul public utilizând energie regenerabilă – 23 de stâlpi fotovoltaici, aleile pietonale vor fi reabilitate pe o suprafaţă totală de peste 1.500 de metri pătraţi. Va fi spectaculos, că va dispărea gardul împrejmuitor. Trebuie să cam renunţăm la garduri. Gardurile separă, noi trebuie să avem în oraş spaţii deschise. De asemenea, se vor monta 38 de bănci şi 35 de coşuri de gunoi”, a afirmat primarul Nicolae Robu.
I-am întrebat pe reprezentanţii municipalităţii dacă va fi permis accesul pe iarbă, dacă timişorenii se vor putea relaxa stând pe gazon, aşa cum se practică în alte oraşe civilizate ale lumii, la citit, la picnic sau la joacă. Asta, având în vedere că în unele parcuri ale Timişoarei au fost amplasate în trecut plăcuţe prin care oamenii erau atenţionaţi să nu calce iarba.
Activităţi de picnic, de exemplu, sunt permise oficial în Parcul Karlsruhe (Bihor), de lângă Abator, în Parcul Carmen Sylva şi Parcul Uzinei, potrivit autorităţilor locale.
Oficialii primăriei spun că timişorenii vor putea folosi în voie peluza din Parcul Justiţiei.
„Toate elementele aferente reabilitării acestui parc se bazează pe conceptul deschiderii faţă de oameni. Renunţarea la gardurile împrejmuitoare, dar şi amenajările şi suprafeţele de peluze deschise sunt necesare pentru a pune în practică acest concept. Peluzele vor fi accesibile pentru relaxare, deci, tuturor celor dornici. Parcul primeşte astfel şi o altă dimensiune faţă de cea estetică şi cea de mediu, dimensiunea de socializare şi relaxare”, a declarat, pentru tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Până atunci, timişorenii vor socializa altfel. După nenumăratele discuţii privind tăierile de arbori care au avut loc în oraş, pe Facebook a fost creat un eveniment numit „O poză cu cei dragi în Parcul Justiţiei”. Timişorenii sunt invitaţi în parc marţi la ora 18.00, la „o poză de grup cu copacii”, „având în vedere că nu ştim câtă vreme vor mai fi printre noi”, explică iniţiatorii evenimentului.
Parcul Justiţiei trebuie modernizat până la finele anului, până în 29 decembrie 2015.
Valoarea contractului de execuţie este de 1.157.449 lei fără TVA.
Articole pe aceeași temă:
Incep lucrarile de reamenajare in Parcul Justitiei. Dispare gardul si se monteaza alei eco
Citiți principiile noastre de moderare aici!