Pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de îmbolnavire cauzate de fumat şi pentru a încuraja renunţarea la dependenţa de fumat, Institutul “Marius Nasta”, coordonator al Programului Naţional Stop Fumat, declară: Mai este luna renunţării la fumat! “Toţi cei care se înscriu în program în luna mai beneficiază de tratament şi consiliere psihologică gratuite. Primul pas este accesarea site-ului www.stopfumat.eu sau apelarea Tel Verde Stop Fumat 0800878673. Peste 70000 de români şi-au dorit din tot sufletul să renunte la dependenţa de tutun şi s-au înscris în program din 2007 până acum. În medie, mai mult de 50% nu au mai fumat la sfârşitului tratamentului şi consilierii psihologice de specialitate”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul Programului National Stop Fumat şi expert pentru controlul tutunului la OMS.
În Timişoara, Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat (tel. 0256.220010) situat în incinta Spitalului de boli infecţioase Victor Babeş, derulează programul de mai mulţi ani. “După 3 din cele 6 consultaţii cuprinse în program, şansele celor care vor să renuţe la fumat sunt foarte mari. În ultima perioada vin tot mai mulţi timişoreni, atât femei cât şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani, care intră în program pentru a renunţa la fumat. Cei mai mulţi invocă sănătatea, drept motiv pentru care se lasă de ţăgări. Medicaţia prin Programul Stop Fumat este gratuită”, spune dr. Alina Abrudan, consilier în cadrul centrului timişorean.
La nivel global, numărul de persoane protejate împotriva fumatului pasiv a fost de 739 milioane în 2010, faţă de 354 milioane în 2008. Totuşi, doar aproximativ 11% dintre persoanele nefumătoare sunt protejate de o legislaţie naţională antifumat cuprinzătoare. Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Europa şi Americile se află în fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%). În România, 15% din decese sunt cauzate de fumat (24% la bărbaţi si 6% la femei). Mortalitatea prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani. Ministerul Sănătaţii, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, derulează de 5 ani Programul Naţional Stop Fumat care include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu ). De câteva luni, programul are şi prezenţă pe Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).
Citiți principiile noastre de moderare aici!