Inițiatorii acestei modificări legislative își vor instala în zilele următoare un cort în fața intrării principale a Parcului Central și îi invită pe timișoreni să semneze pentru modificarea legislației electorale.
„Suntem un grup de peste 30 de organizații civice și patru partide politice care ne propunem să aducem în primul rând oameni noi în politică. Această inițiativă legislativă se axează pe modificarea legilor electorale și, mai concret, dorim să înlesnim accesul oamenilor noi în politică. Ne-am săturat ca de 30 de ani să avem parte de rotirea acelorași cadre, acelorași promisiuni care nu se duc niciodată la îndeplinire”, ne-a declarat Raul Pătrașcu, unul dintre organizatorii acestei campanii la Timișoara.
Mai exact, organizațiile implicate în această campanie doresc ca numărul de semnături necesar pentru înscrierea unui candidat în cursa electorală, fie că vorbim de alegerile parlamentare sau cele locale, să fie o zecime din cât este în prezent, dar și înființarea unui nou buletin de vot care să cuprindă doar candidații independenți și partidele regionale.
„Dorim să reducem numărul de semnături necesar pentru candidații independenți și pentru partidele mici, pentru a putea participa la alegeri. Dorim ca diaspora să aibă o mai mare reprezentativitate în Parlament, în concordanță cu legea în vigoare, care acum e încălcată – ar trebui să aibă 12 parlamentari, nu șase -, ne dorim, de asemenea, să scădem numărul de semnături necesar pentru a putea participa la alegeri, de la un prag de 1 la sută, la 0,1 la sută. De exemplu, pentru Timișoara, un oraș cu 360.000 de locuitori, să trebuiască să strângi doar 360 de semnături, nu 3600. Ne mai dorim ca în ziua votului, buletinul de vot să aibă două secțiuni: una pentru partidele mari și una pentru partidele regionale și candidații independenți. Iar cetățeanul va putea alege”, a mai spus Pătrașcu.
Pentru modificarea actualei legislații electorale este nevoie de 100.000 de semnături, însă organizatorii și-au propus să adune 150.000 de semnături, în următoarele trei luni, astfel încât să poată avea și o marjă de siguranță, în cazul în care unele semnături sunt invalidate. În Timișoara, ONG-iștii speră că vor strânge 5-10.000 de semnături.
Cu aceste liste, ei susțin că modificările legislative ar putea intra în dezbaterea Parlamentului anul viitor, la finele sesiunii de primăvară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!