O boală tăcută care poate da multe bătăi de cap. Aceasta este hipertensiunea, care în general nu are simptome. O simplă durere de cap poate însemna o hipertensiune oscilantă, dar tensiometrul vă spune clar ce și cum… Conform doctorilor, o tensiune normală este de până la 139 cu 89. tot ce este peste se numește hipertensiune.
De „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale” s-a realizat un studiu pe peste 2.000 de subiecți și s-a ajuns la concluzia, în urma unui rezultat preliminar, după ce au fost centralizate datele de la 86 la sută dintre pacienți, că Timișoara este în topul celor care suferă de hipertensiune arterială – 55,6 la sută dintre locuitorii urbei de pe Bega având această afecțiune. Studiul Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România – SEPHAR III a fost realizat de Societatea Română de Hipertensiune. La nivel național prevalența este de 49,5 la sută, iar în București – 50,6 la sută, Iași – 47,4 la sută.
„Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat număr de decese pe plan mondial și în România. Hipertensiunea arterială este asociată cu 62 la sută din totalul deceselor din țara noastră. Dieta nesănătoasă este asociată cu 50 la sută din cazuri, o mare parte din cauze îl reprezintă un consum ridicat de sare. Omul consuma în trecut 11 grame de potasiu și două grame de sare. Acum noi consumăm 5-6 grame de sare și 2-4 grame de potasiu.
Obezitate, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică și consumul de tutun sunt factori care contribuie la hipertensiunea arterială. Este necesară o vizită la medic pentru a stabili dacă un pacient este hipertensiv”, a spus prof. univ. dr. Daniel Lighezan – șef al Clinicii de Medicină Internă, Spitalul Municipal de Urgență Timișoara.
Doctorii spun că rezultatele preliminare ale studiului sunt un semnal de alarmă, mai ales că în 85 la sută din cazuri boala este asimptomatică. Medicii vă recomandă să vă schimbați stilul de viață, dacă nu ați făcut-o deja. Mișcare, mers pe jos, urcatul pe scări în loc de lift și mai multe legume din grădinile personale ori ale țăranilor ar preveni această boală.
„Primul pas și cel mai important este modificarea stilului de viață. Alimentație corespunzătoare și reducerea consumului sării. Pacienții își pun singuri sare în alimente, chiar înainte de a le gusta. Alimentele gata preparate au din start un aport mare de sare. Ar trebui să consumăm sub 5 grame de sare. Un alt factor este mișcarea, este nevoie de exerciții fizice și chiar mersul pe jos. Un consum moderat de alcool nu face rău. Moderat înseamnă bere – 300 de mililitri pe zi sau la câteva zile, nu o sticlă de jumătate de litru. Vin -150 de ml, maxim 200 de ml. Băuturile spirtoase – 30 ml. Copiii din ziua de astăzi mănâncă prăjeli, hamburger, cartofi prăjiți. Trebuie început de la vârstele tinere și trebuie educată întreaga familie”, a spus prof. univ. dr. Romulus Timar – șef al Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Spitalul Județean de Urgență Timișoara, Decanul Facultății de Medicină, UMF „Victor Babeș” Timișoara.
Hipertensiunea generează și insuficiență renală, diabet, iar diabetul poate duce la orbire sau la amputarea unor membre. Medicii vă recomandă să vă cumpărați un tensiometru, să-l aveți în casă, pentru a vă putea controla tensiunea.
„În mod real nu reușim prin regim să controlăm, într-o viață urbană, cantitatea de sodiu pe care o consumăm decât în procent de 17 la sută. Pentru că noi nu mâncăm legume crescute în propria grădină, mâncăm semipreparate. În momentul în care bolnavul începe să dezvolte simptome, care nu sunt multe și nici specifice, ale hipertensiunii arteriale, atunci e prea târziu.
Fiecare familie ar trebui să aibă un aparat de măsurare a tensiunii în casă și o dată – de două ori pe lună trebuie măsurată. Hipertensiunea nu e vindecabilă, dar este tratabilă. Ieșim pe stradă și există șansa ca tot la doilea om să aibă hipertensiune în Timișoara. Ar trebui să începem să ne intereseze propria noastră sănătate”, a spus conf. univ. dr. Adalbert Schiller – șef al Clinicii de Nefrologie „Prof. dr. Constantin Zosin”, Spitalul Județean de Urgență Timișoara.
Ca o curiozitate, în străinătate sunt companii care plătesc angajați să meargă cu bicicleta…
Citiți principiile noastre de moderare aici!