Pe Facebook a fost creat evenimentul „Joi, ziua doi – #Colectiv Timişoara”, unde oamenii sunt chemaţi din nou în centru. De data aceasta este propus şi un traseu pe care oamenii să îl parcurgă. Bogdan Budai a publicat pe pagina grupului acest traseu, dar și o listă cu revendicări. Bogdan precizează clar că nu este organizatorul protestului şi nici nu dă ordine nimănui. Cerinţele şi sugestiile, spune Bogdan, vor fi dezbătute în stradă, aşa cum e de altfel şi normal.
„Astăzi (n.r. – marţi) am venit în piață cu dorința de a protesta. Am ajuns să fiu în fața pieței și să scandez împreună cu voi lozinci și doleanțe. Am ținut un moment de reculegere pentru victimele din #colectiv, împreună, și vă mulțumesc că mi-ați ascultat îndemnul. Am fost pus în față de voi. Nu mă așteptam la așa ceva, dar s-a întâmplat. Vă mulțumescÎmpreună cu alți oameni cu care am discutat în seara aceasta (n.r. – marţi) vă propun organizarea protestelor viitoare. Am realizat o listă cu anumite sugestii. Toate acestea sunt supuse dezbaterii! Noi propunem anumite lucruri. Dacă suntem de acord cu ele, le facem, dacă nu, sugerați altele. Nu sunt organizator, mi s-a propus să fac asta și vă ascult. Eu nu dau ordine nimănui!
1. Ne vedem la 18:00. Apoi propunem un traseu pentru un marș COMUN. Pe la ora 20:00 să plecăm împreună pe traseul din poză, pentru a chema lumea alături de noi.
2. Revendicări comune. Ieșim în stradă cu un scop. Noi am ajuns la concluziile următoare: Ieșim în stradă și nu renunțăm până nu vedem rezultate! Lista finală de cereri va fi realizată împreună cu toți cei care vor veni la protest. Ce vrem?
1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.
2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia Ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență!
3. Vrem ca toți cei care au participat la operațiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie amenințați!
4. Vrem revizuirea de urgență a planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și pentru cutremure, care în București ar putea produce zeci de mii de victime! Activitățile comerciale în clădiri neconsolidate și care prezintă risc de prăbușire trebuie interzise!
5. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din țară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgență pentru a se asigura că dețin infrastructura necesară în caz de incendiu – cineva din mulțime a sugerat a se crea un grup care să facă asta, așteptăm voluntari. Vrem ca utilizarea materialelor fono și termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!
6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!
7. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat și instruit, atât medicii cât și auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătății pentru amânarea dării în folosință a Unității Moderne pentru Arși de la Spitalul Floreasca!
8. Vrem echipament modern pentru pompieri și pentru toți cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condițiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.
9. Vrem introducerea în programa școlară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucție de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații), educație rutieră şi de prevenire a incendiilor!
10. Vrem simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea spațiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarități și neconcordanțe. Responsabilitățile trebuie să fie clare, la fel și sancțiunile. Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă. Acestea sunt cele la care am ajuns noi, citite în ceea ce ați scris voi și cerute de voi în stradă. Important e să credem cu toții în ele și să le cerem #împreună. Trebuie să avem un scop pentru care ieșim seară de seară în stradă, și trebuie să țintim către același lucru”, scrie Bogdan pe pagina grupului.
De asemenea, oamenilor li se sugerează să aducă cu ei ceai, să fie vigilenți și să semnaleze neregulile.
„Vorbiți direct cu cei care vedeți că instigă, dar cu calm și pace. Vrem aceleași lucruri. Dacă nu reușiți voi, chemați autoritățile. NU VREM să fie deturnate aceste proteste! #nonviolență!”, a mai scris Bogdan, care a sugerat și un moment de reculegere din respect pentru victimele incendiului din Colectiv.
Articole pe aceeași temă:
Protest in Piata Operei: mii de timisoreni, alaturi de manifestantii din Bucuresti
Noi proteste in Bucuresti si alte orase din tara. Zeci de mii de persoane in centrul Capitalei
Citiți principiile noastre de moderare aici!