Ce înseamnă fondurile europene, cum pot fi acestea accesate, cum funcţionează Parlamentul European şi mai ales importanţa alegerilor europarlamentare din România au fost subiectele abordate de cei doi reprezentanţi ai României în dezbaterea la care au participat reprezentanţi ai societăţii civile şi ai autorităţilor.
Unul dintre principalele puncte abordate s-a referit la fondurile europene, mai precis la existenţa acestora dublată de lipsa de programe concrete care să ajute la absorbţia acestora.
„Probabil că lipsa de experiență este unul dintre motivele care să justifice ceea ce se întâmplă la noi în țară. Dar nu am văzut nici determinare în ceea ce privește accesarea de fonduri UE și cred că ar trebui o presiune de jos în sus. Există clar o lipsă de viziune, nu știm unde vrem să ducem țara. De asemenea, știu că sunt și companii preocupate de aceste proiecte, dar s-au confruntat cu foarte multe probleme de birocrație, iar proiectele au rămas blocate”, a declarat Norica Nicolai.
Opinia sa a fost împărtăşită şi de Marian Jean Marinescu, el spunând că, dacă până nu demult primăriile se plângeau că nu au proiecte cu care să ceară bani, acum sunt proiecte, dar gradul de absorbţie rămâne scăzut.
„Acum se decide soarta României pentru următorii șapte ani. Sunt zece miliarde de euro ce trebuie folosiţi în următorul exercițiu financiar european, aceasta înseamnă că poate fi finanțată crearea a 400.000 de locuri de muncă și sunt bani primiți gratis de la Uniunea Europeană, nu sunt credite care trebuie plătite înapoi”, a declarat Marinescu.
Norica Nicolai a adresat un apel timişorenilor să participe în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare de luna viitoare, spunând că şi aşa Europa este extrem de divizată şi că este necesară susţinerea Parlamentului European cu cât mai multe voturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!