Deoarece primul pas este întotdeauna dificil, specialiştii le propun timişorenilor, cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, să-şi aleagă o zi în care să nu fumeze deloc, iar dacă nu reuşesc, să se adreseze Centrelui de Cosiliere pentru renunţare la fumat pentru a le oferi ajutor. În Timişoara, Centrul pentru renunţare la fumat este situat în incinta Spitalului de boli infecţioase Victor Babeş Timişoara (tel.0256.220010).
Din datele OMS, tabagismul este pe cale să devină principala cauză de morbiditate şi mortalitate din lume. Se apreciază că în prezent există aproximativ 1,1 miliarde de fumători în întreaga lume. Din acest total, aproximativ 300 de milioane (200 de milioane bărbaţi şi 100 de milioane femei) se găsesc în ţările dezvoltate. În ţările în curs de dezvoltare fumătorii sunt de trei ori mai numeroşi (aproximativ 800 de milioane), marea lor majoritate fiind bărbaţi, dar constatându-se o creştere în rândul femeilor.
Fumatul reprezintă un risc major pentru starea de sănătate. El ucide 6 persoane în fiecare minut, iar un fumător din patru moare de o boala legată de tutun. În ultimii 5 ani, România a aplicat cu consecvenţă măsuri de încurajare a renunţării la fumat şi de control a consumului de tutun, iar efectele au început să apară: prevalenţa fumatului zilnic în România a scăzut de la 29,7 la sută în 2003 la 22 la sută în 2011. Faţă de anul 2009, prevalenţa totală a fumatului – fumători zilnici şi fumători ocazionali – a scăzut de la 32,4 la 26,2 la sută în 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!