„În conformitate cu Legea 99 din 26 mai 1998, ziua de 29 iulie a fost proclamată Ziua Imnului Naţional al României, Deşteaptă-te române, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848. Imnul naţional este sărbătorit cu stimă şi respect ca o adevărată zi de sărbătoare a poporului român”, a explicat maiorul Radu Sichim, de la Garnizoana Timişoara, care speră ca la manifestările de joi să participe cât mai multă lume.
Manifestările vor fi organizate ca de fiecare dată în Piaţa Libertăţii din Timişoara, cu începere de la ora 10. Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara, Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei şi bineînţeles Garnizoana Timişoara vor organiza un ceremonial religios şi militar.
„După întâmpinarea oficialităţilor civile şi militare, preoţi de la Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei vor oficia o rugă şi o închinare pentru poporul român, iar apoi prefectul judeţului Timiş, domnul Mircea Băcală, va rosti o alocuţiune referitoare la simbolistica imnului naţional. Participanţii vor avea ocazia să intoneze cele patru strofe ale imnului naţional în acordurile imnului instrumental interpretat de fanfara Pro Amiciţia. Defilarea Gărzii de onoare a Batalionului 32 Infanterie Mircea din Timişoara va încheia acest ceremonial militar”, a explicat maiorul Radu Sichim.
Şi prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a vorbit despre însemnătatea Zilei Imnului şi ceea ce mai înseamnă astăzi sărbătorile naţionale, la care participă din ce în ce mai puţini cetăţeni, a sesizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
„Din punctul meu de vedere este păcat că, la modul în care se implică cei din Armata Română, cetăţenii nu vin măcar să privească şi să aplaude, fiindcă este aceea fanfară, este acel marş de defilare, care din punctul meu de vedere sunt deosebite şi este păcat ca măcar copiii să nu vadă aceste lucruri”, a spus Băcală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!