Vă reamintim că, în aceste zile, asociaţiile de proprietari şi locatari din Timişoara au primit o adresă de la Colterm prin care sunt anunţate că, din martie, fiecare familie va trebui să achite lunar companiei, în medie, 23,3 lei.
Societatea de termoficare din Timişoara vrea să recupereze astfel 22,5 milioane, sumă care, spun oficialii Colterm, reprezintă banii pe care i-a pierdut în perioada septembrie 2009 – august 2010, când ar fi trebuit să factureze populaţiei fiecare gigacalorie la 187 de lei, însă a fost nevoită să o factureze la vechiul preţ, de 162,62 de lei, din cauza faptului că hotărârea de consiliu local prin care a fost majorat preţului energiei termice fusese atacată în instanţă de Prefectura Timiş.
În iunie 2010, Curtea de Apel Oradea a dat dreptate Primăriei Timişoara şi a decis că hotărârea privind majorarea preţului de facturare a energiei termice la 187 de lei pe gigacalorie este legală şi trebuie aplicată. După aproape nouă luni, juriştii Colterm au stabilit că, potrivit deciziei instanţei orădene, şi sumele pierdute în timpul procesului de societatea de termoficare trebuie recuperate.
Cine nu plăteşte va fi acţionat în instanţă
În medie, afirmă directorul Colterm, fiecare familie din Timişoara racordată la sistemul centralizat de încălzire va plăti, în zece tranşe, câte 23,3 lei lunar. Astfel, timişorenii care locuiesc în apartamente cu o cameră vor plăti, în medie, o rată lunară de 15,20 de lei, cei cu două camere – 21,50 de lei, cei cu trei camere 27,5 lei, iar cei cu patru camere – 32,2 lei, timp de zece luni.
„Nu este o situaţie deloc frumoasă, nu este momentul, dar am dorit să eşalonăm aceste plăţi pe o perioadă mai lungă de timp. Ele se vor adăuga la facturile care vor veni. Perioada este destul de dificilă, dar orice sumă pe care noi nu o avem ne creează probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu combustibil”, a declarat directorul general al Colterm, Aurel Matei.
Şeful Colterm a mai spus că în cazul în care asociaţiile de proprietari şi locatari vor refuza să plătească această factură vor fi acţionate în instanţă.
„Dacă nu se vor plăti aceste facturi, este ca şi sum nu s-ar achita factura curentă, se vor aplica dobânzi şi penalităţi. Dar fiecare asociaţie de locatari are dreptul de a acţiona cum consideră de cuviinţă. Este o hotărâre judecătorească, o aplicăm şi, dacă nu se achită facturile, vom intra în acest joc al instanţei”, a mai spus Matei.
Prefectul cere demisia conducerii Colterm
Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a declarat că managementul Colterm este defectuos, conducerea acestei companii preferând să investească în întreţinerea unor hoteluri şi baze sportive, în sporuri, stimulente şi sedii luxoase, în loc să se ocupe de furnizarea agentului termic la un preţ decent. Din această cauză, Băcală a afirmat că, în calitate de simplu cetăţean, îi solicită demisia directorului general al Colterm, Aurel Matei.
„Conducerea Colterm îşi dovedeşte încă o dată incapacitatea şi e ştiut că preţul gigacaloriei din Timişoara depăşeşte preţurile de la nivelul întregii ţări. Singura viziune a conducerii Colterm e aceea de a lua tot mai mulţi bani de la timişoreni pentru a acoperi găurile cauzate de un management defectuos. Adică, pentru a acoperi întreţinerea hotelurilor, a bazelor sportive, pentru a-şi asigura sporuri şi stimulente. Aceste cheltuieli sunt în detrimentul furnizării agentului termic la un preţ decent. (…) Pentru a-i proteja pe timişoreni de alte efecte ale acestui management deficitar, solicit public demisia directorului de la Colterm şi Primăriei Timişoara să identifice alţi manageri şi să îşi asume responsabilitatea pentru persoanele pe care le pune în funcţie”, a afirmat prefectul.
El a precizat că atunci când Prefectura Timiş a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local Timişoara de majorarea a preţului de facturare a gigacaloriei a făcut acest lucru deoarece adoptarea ei nu respecta prevederile legale. Prefectul a precizat că a atacat în instanţă acea hotărâre după ce a somat primăria să intre în legalitate. De altfel, susţine el, magistraţii Curţii de Apel Oradea au constatat că la adoptarea hotărârii nu au fost respectate toate prevederile legale, însă au dat dreptate, în final, Primăriei Timişoara.
„Nu comentez decizia Curţii de Apel Oradea, dar subliniez că din motivare reiese foarte clar că la emiterea acelei HCL nu au fost respectate toate prevederile legale. Mă refer la faptul că anunţul unui proiect de act normativ se face cu 30 de zile înaintea emiterii acelui act, lucru care Primăria Timişoara nu l-a respectat”, a spus Băcală.
Prefectul a mai precizat că niciunde în decizia instanţei nu se prevede că societatea de termoficare este obligată să acopere pierderea cauzată de blocarea acelei hotărâri.
„Niciunde în acea sentinţă nu scrie că se pot solicita retroactiv acele sume. Ei pot, dar instanţa nu îi obligă”, a mai spus Băcală.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai declarat că a discutat cu jurişti despre oportunitatea atacării acestei decizii a Colterm în instanţă şi, având în vedere rezultatul procesului anterior, a decis să nu mai dea în judecată societatea de termoficare.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!