La nivel naţional, volumul căutărilor pe segmentul vânzărilor de apartamente a crescut cu 26% în primele șase luni ale acestui an, față de intervalul similar din 2014. Cel mai mare avans, de peste 50%, a fost consemnat în Iași, chiar dacă în cifre absolute, cererea din județ a pornit de la un nivel sensibil mai mic comparativ cu celelalte analizate. Pe locul al doilea se situează Timișul (cu 38%), urmat de București-Ilfov (24%), de Cluj (22%), Brașov (20%), și Constanța (12%). Și în ceea ce privește distribuția cererii în funcție de preț, se poate observa o diferență semnificativă între diferite zone ale țării.
„Conform studiilor noastre, o treime din populația urbană cu acces la internet declară că este interesată să încheie o tranzacție imobiliară, având în vedere că punctul minim al prețurilor, deja atins în majoritatea zonelor, se situează la puțin peste 40% față de punctul maxim atins în 2008. Totuși, așteptările legate de orizontul de timp depășesc șase luni pentru aproape jumătate din cumpărători, ceea ce creează contextul pentru o stabilizare pe termen mediu a prețurilor și în niciun caz o creștere accelerată”, nuanțează Adrian Erimescu, conducător al portalului.
În Timiș, 48% dintre vizitatorii portalului de imobiliare ar fi interesați de achiziția unui apartament de până la 40.000 de euro, în vreme ce locuințele cuprinse între 40.000 și 60.000 de euro ar atrage 30% dintre cumpărători. Cei cu un buget de 60.000-80.000 de euro dețin o pondere de 17% din totalul cererii, iar 5% dintre clienți ar plăti peste 80.000 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!